lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. október 21., 20:31

Jubileumi koncertet adott a Expired Passport Dunaszerdahelyen

Élvejátszva című jubileumi koncertjével ünnepelte a huszadik születésnapját a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban az Expired Passport Dunaszerdahelyen, október huszadikán. Az esten a zenekar volt tagjai és vendégművészek is színpadra léptek. A szünetben Nagy Dániel képzőművész kiállításának megnyitójára is sor került.

Expired Passport
Galéria
+19 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

„Híresek se vagyunk, botrányosak se. Slágereket sem írunk, ennek ellenére időről időre magunk is meglepődünk azon, hogy a banda egyeseknek mit jelent, és sokszor olyan szögből érkezik napfény, ahonnan a Nap be sem tud sütni.” Ezekkel a szavakkal kezdődött a jubileumi koncert, amellyel megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte az Expired Passport.

Fotó:  Szabados Kati

Az 1998-ban megalakult zenekar kezdetben inkább feldolgozásokat játszott, majd saját szerzeményeik megírásával fokozatosan kialakult a zenekar egyéni stílusa. Már a fennállásuk elején elkönyvelhették az első sikert, hiszen a zselízi Ritmus’99 fesztiválról elhozták a második díj mellett a különdíjat is. A húsz év alatti számtalan fellépésből, koncertből a legnevezetesebbek  a budapesti Szigetfesztivál, ahol kétszer is szerepeltek, valamint a Duna Televízió egyik élő adásában is láthatók voltak. Ezeken túl többször vendégei  a Pátria Rádiónak és más rádióadóknak, megismerhette őket a közönség Prágától, Bécsen át egészen Királyhelmecig.

Főnix módjára képes megújulni

A 2005-ben kiadott Kreatika című lemezük jó szakmai kritikát kapott, ám nagyobb hírverésre nem kerülhetett sor, mert közvetlenül a kiadás után két tag is távozott a zenekarból, így a lemezbemutató koncertek helyett magát a zenekart kellett talpra állítani.

Fotó:  Szabados Kati

Az Expired Passportot az állandó megújulás jellemzi, ugyanis a két évtized alatt többször kellett újraalkotni a formációt. A zenekarból távozó zenészek, énekesek egyike sem vált ki haraggal, minden esetben a személyes körülmények változásai vagy a zenei fejlődés különböző irányai voltak a kiváltó okok. Közben folyamatosan koncerteztek és 2014-ben kiadták második lemezüket is. Koncertjeiken azóta egyre gyakrabban van jelen vendégelőadóként Török Ádám, aki az említett albumon is szerepel.

Az október 20-i koncert hangulatával, hangzásával, fénytechnikájával és a háttérbe vetülő animációkkal minden elvárásnak eleget tett. A zenészek és énekesek magas szintű zenei tudása, tehetsége mellett az Élvejátszva koncert a zenekar és a volt tagok között fennálló, folytatódó barátságot is bizonyította. A közönség láthatta, hallhatta több régi tag együtt zenélését és együtt ünneplését a jelenlegi Passporttal.

Fotó:  Szabados Kati

A zenekar jelenlegi tagjai Pulen Krisztina – ének, Vajda András – gitár, ének, Bartha Tamás – basszusgitár és Lacza Gergely – dobok, ütőhangszerek. Őket várta mindenki a színpadra. A jubileumi koncerten azonban beigazolódott az az állítás is, miszerint a zenekar képes főnix módjára újjá szervezni önmagát, ha az szükséges. Ez a mostani egy ilyen helyzet volt, hiszen a féléves előkészítő munkát igénylő nagy koncert időpontja előtt pár nappal derült ki, hogy az énekesnőt, Krisztinát orvosa, várandósságára való tekintettel nem engedi fellépni. A dunaszerdahelyi nagy koncert előtti időszakban sikerült mégis összerakni a repertoárt. Ebben nagy segítséget nyújtott az Expired Passport volt énekesnője, Gálffy Hodosy Marianna, valamint a zenekar barátja, vendégelőadója, Bíró Szabolcs, maradandó élményt nyújtva a közönségnek.

Fotó:  Szabados Kati

A koncert szünetében a művelődési központ előterében megnyitották Nagy Dániel kiállítását, előtte a jelenlévők az Aranymetszés akusztikus blokkját hallhatták, majd a második részben a zenekar volt tagjai közül Strieženec Mátyás és Szabó László "Szampó" is színpadra léptek. Vendégelőadóként a már említett Török Ádám zseniális fuvolaelőadásának örülhetett a közönség, aki már a zenekar tiszteletbeli tagjának számít. A hetvenéves előadóművész elhozta felfedezettjét, Fehér Ádámot, a tizenhárom éves blues gitárost is. További vendégelőadóként Göbő Anna és Gobő Sándor verséneklő duó is a fellépők között volt.

Expired Passport
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.