2018. június 3., 17:29

Járási dal- és táncünnepély Zsitvabesenyőn

Az éneklő csoportok, kisebb mértékben a citerazenekarok álltak az ünnepség fókuszában, ők képviseltették magukat ugyanis a legnagyobb számban. Táncot jobbára gyermekcsoportok előadásában láthattunk. A Csali Gyermek Néptáncegyüttes fergeteges előadással tetőzte be a szép együttlétet.

besenyo-7.jpg
Médialapozó

Az ünnepség a helyi templomban kezdődött, ahol a falu szülötte Farkas Zsolt szőgyéni esperes-plébános mutatott be szentmisét. A Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsoló szentbeszédében kitért arra, hogy ha meg is húzták a magyart a magyartól elválasztó határokat, az a fontos, hogy a szívünkben ne legyenek határok. A szentmise után a jelenlévők a Hősök szobrához vonultak, majd koszorúkat helyeztek el a talapzaton.

Szentmise Farkas Zsolt atya celebrálásában a zsitvabesenyői templomban
Szentmise Farkas Zsolt atya celebrálásában a zsitvabesenyői templomban

A templomból a csoportok a főutcán végigvonulva értek a fesztivál szabadtéri színpadához, ahol Timoranský Gábor polgármester és Kantár Éva az Érsekújvári Területi Választmány elnöke köszöntötte őket.

Kantár Éva az Érsekújvári Területi Választmány elnöke és Timoranský Gábor Zsitvabesenyő polgármestere üdvözli az egybegyűlteket.
Kantár Éva az Érsekújvári Területi Választmány elnöke és Timoranský Gábor Zsitvabesenyő polgármestere üdvözli az egybegyűlteket.

Kantár Éva nagyra értékelte, hogy a kisközség már harmadik alkalommal fogadja be az Járási dal és táncünnepélyt. "Gazdag múlttal rendelkezik Zsitvabesenyő, ami a népi kultúra fennmaradását illeti, hiszen több mint 40 éves a népdalkör és a citerazenekar, és a szüreti ünnepséget is már 25. éve rendezi a Csemadok helyi alapszervezete" - hangsúlyozta Kantár Éva.

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre a választmányi elnök elmondta, már a 60-as években voltak próbálkozások a népi hagyományok színpadon való bemutatására. Erről tanúskodik a már 52 éves Zselízi Országos Népművészeti Fesztivál és az idei 60. Gombaszögi Fesztivál is. Az érsekújvári járásban először Kéménden rendeztek dal- és táncünnepély, majd hosszú éveken át a szőgyéni akácosban találkoztak a járás néptáncosai, népdalénekesei és zenei csoportjai. Mikor Köbölkúton elkészült a Makovecz Imre által tervezett színpad, onnantól kezdve 15 éven keresztül az amfiteátrum adott otthont az akkor már Dunamenti Fesztiválnak nevezett Csemadok rendezvénynek. Ezen már nem csak népi együttesek, de más művészeti ágak amatőr és hivatásos csoportjai is bemutatkozhattak. Ezt a hagyomány igyekszünk követni azóta is - hangsúlyozta Kantár Éva.  

A műsorban több mint 20 csoport lépett színpadra a járás sok településéről. Próbálta ugyan az eső elrontani a résztvevők hangulatát, de nem hagyták. Szinetár Dóra énekéhez tartották magukat: "mit számít az eső, egy dalra van idő...."

Képgalériánk megtekinthető:

besenyo-7.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék