2022. június 18., 08:04

Jarábik Gabriella kapta a 2021-es év MúzeumCafé Díját

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatónője, Jarábik Gabriella vehette át a 2021-es év MúzeumCafé Díját idén június 15-én a pozsonyi magyar múzeum Grendel Lajosról elnevezett olvasótermében. A díjat a Szépművészeti Múzeum által alapított múzeumi szaklap ítélte oda. Az alapítók minden évben olyan szakemberek munkáját ismerik el a díjjal, akik a magyar múzeumi szakmában a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemléletű tevékenységet fejtettek ki a maguk szakterületén.

MúzeumCafé Díj, 2021
A friss díjazott múzeumigazgató, Jarábik Gabriella
Fotó: Facebook

A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Martos Gábor esztéta, művészeti író, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) segítette. 

A szerkesztőbizottság idén 12. alkalommal ítélte oda a 2011-ben alapított díjat,

de a mostani alkalom egészen más, mert „Jarábik Gabriella személyiségéhez, közvetlenségéhez sokkal jobban illene egy minden feszélyezettségtől, ünnepélyességtől mentes alkalom” – mondta méltató beszédében Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője. Mint mondta, Jarábik Gabriella magát kulturális menedzsernek nevezi, de sokkal inkább egy múzeumhálózat lelke és anyatigrise, a jó ügyek kihajtója, a szlovákiai magyar kulturális örökség gyűjtője, ápolója és egyben tartója.

A szlovákiai magyarság emlékeinek őrzése – hivatás  

De nemcsak irodalmi és társadalomtörténeti emlékekre vigyáz, „hanem emberekre: kurátorokra, múzeumpedagógusokra, muzeológusokra, azon kevesekre, akik Gabriellához hasonlóan a szlovákiai magyarság emlékeinek őrzését és bemutatását választották hivatásul”.

Ami nem könnyű hivatás, esetenként irracionális feladat, fűzte hozzá a főszerkesztő asszony.

 „Az emlékházak fenntartása, főleg, ha távol esnek a nagyobb városoktól, mindig nehéz – mondta –, az írói emlékházak sok esetben inkább a kultuszra építenek, az életrajz különleges elemei között elvész az alkotó és a szöveg, a zseniális elme és remekműve. Az egykori otthon, valójában nem a tiszteletet érdemlő alkotás” – mondta hozzáfűzve, ezzel az áramlattal megy szembe a Madách-kastély Alsósztregován, Mikszáth Kálmán gyermekkori lakhelye Szklabonyán, ahol szobáról szobára egy alkotói elme gondolataiban barangolhatunk, az olvasás leglátványosabb és legtöbb élménnyel szolgáló módján.

Jarábik Gabriella és munkatársai ezt a lehetőséget választották az emlékházak értelemmel való megtöltésére. Magyar írókról egy olyan helyen, ahol már nem beszélnek magyarul”

– fogalmazott a MúzeumCafé főszerkesztő asszonya.

Egy múzeumhálózat megteremtője

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, ami egy dokumentációs központból indult, ma már Pozsonytól Kassáig tart, vigyáz történeti és néprajzi tárgyakra, Madáchra, Mikszáthra, Máraira, Grendelre. „Jarábik Gabriella az első gondolattól szervezi és vezeti, ahogy a bő ötven éve általa alapított Fókusz Színpadot Dunaszerdahelyen.

A szlovákiai magyar kultúra lelkének tartják. Pályája önálló kategória a múzeumi világban”

– zárta méltatását Gréczi Emőke.

A múzeumi szaklap egy nagyinterjút is készített a díjazottal. Ebben kiemeli eddigi tevékenységét, többek közt az idén 20 éves Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának az élén, mondván: Jarábik Gabriella az elmúlt két évtizedben megteremtette a szlovákiai magyar kultúra nemzetiségi múzeumhálózatát. Az interjúban Jarábik Gabriella elmondta, ugyan sok idő ez, de ő minden pillanatát élvezte. „Számomra mindig az volt a fontos, hogy az intézmény szakmai közössége csapattá formálódjon. Tudják a kollégáim – huszonegyen vagyunk összesen –, hogy túl a hetvenen is folyvást pörgök. Persze minden munkatársnak nagyon sok a feladata, és én ezt a csapatmunkát koordinálom.

Kitűnő emberekkel dolgozom együtt, mindannyian szívügyüknek tekintik a magyar múltat, a magyar értékeket, a magyar kultúrát”

– nyilatkozta a friss díjazott az interjúban.

S hogy a jól együttműködő közösséget valóban ilyen fontosnak tartja, alátámasztja az is, amit Jarábik Gabriella portálunknak a díj átvétele után nyilatkozott. „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a MúzeumCafé szerkesztőbizottságától megkaphattuk ezt a díjat.

Van egy nagyszerű munkaközösség körülöttem, s bár nekem ítélték ezt a díjat, én úgy gondolom, hogy ez nem egyéni díj, hanem az egész kollektívánkat illeti”

– mondta hozzáfűzve, értékőrzést egyedül nem lehet végezni, akár Alsósztregován, akár Szklabonyán, akár Kassán vagy Pozsonyban, hanem csak közösen. „Mindannyian a csapatban fontosnak tartjuk, hogy létezzen a magyar kultúra múzeuma, s fontosnak tartjuk azt is, hogy éppen a Szlovák Nemzeti Múzeum mellett működjünk, mert mi azt szeretnénk, ha a szlovákok a magyar értékeket is értékelnék, mint hazai értéket” – mondta hozzáfűzve, és ez őket is inspirálja, hogy olyan eredményeket, olyan nívót érjenek el, mint a többi nemzeti múzeumhoz tartozó múzeum, legyen szó akár a bajmóci, akár a krasznahorkai, akár a betléri, akár a turócszentmártoni múzeumról vagy a történeti múzeumról a várban. „Ennek próbálunk mi mindig megfelelni” – zárta Jarábik Gabriella.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.