2019. május 7., 09:24

II. Karikázó fesztivál Imregen

A karikázó valójában körtánc. Az európai középkor uralkodó tánctípusa volt, amelyet az újkori páros tánc –néhány peremterület kivételével - mára szinte teljesen kiszorított --olvasható a Magyar Néprajzi Lexikonban. Nos, az imregi karikázó máig megmaradt és elterjedt, hála olyan embereknek, mint Ádám Erzsébet, aki 1981-ben a faluban létrehozta az Imregi Hagyományőrző Csoportot, amely sikert sikerre halmoz a fesztiválokon,  vagy Furik Rita, aki még a 70-es években gyűjtötte össze a helyi táncokat, hogy megtanítsa azokat más magyarok lakta területeken is.

karikazo.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Ádám Szabolcs

Amióta nincs falunkban magyar óvoda és iskola (a 70-es éve közepétől), különösen fontos a hagyományőrzés—kezdi mondandóját Ádám Erzsébet, mert az itt lakó, magukat magyarnak vallók száma rohamosan csökken. (Az egykori színmagyar településen ma már csak minden második ember tartja magát magyarnak.)

Hogy magyarságukban megerősíthessük őket, minden korosztálynak igyekszünk nyújtani valami kapaszkodót. Fiam és menyem, akik Kassán laknak, szinte minden hétvégén itthon vannak, és foglalkoznak a gyerekekkel. A Ringatóra 3 éves korig járnak az anyák gyermekeikkel, az Imregi Játszóházas Gyerekek az óvodáskorúakat és az alsó tagozatosokat foglalkoztatja, míg a Bazsarózsa a 7. osztályosoktól az elsős középiskolásokig tanítja gyermekeinket a néptáncra, népdalra. De a vasárnapi iskola is sokat segít az identitástudat megőrzésében.

A közönség
A közönség
Fotó:  Ádám Szabolcs

Ha a szombati II. Karikázó Fesztivál hangulatára és az érdeklődők számára gondolok, azt kell mondanom, jó úton járunk, hogy megmaradhassunk. Ismét sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött, amely egyrészt egy kétórás gálaműsorból állott olyan fellépőkkel, mint a Flaska Banda, a sátoraljaújhelyi Ördögszekér illetve a Zemplén Néptáncegyüttes, a nagykaposi Komócsa, az eperjesi Dúbrava, a buzitai Kelepelők, a jászberényi Busai család, valamint a helyi csoportjaink. Másrészt egy fergeteges táncházból, amely este fél kilenctől tizenegy óráig tartott. Nézőink is volt voltak szép számmal, a környező településeken kívül jöttek Hidasnémetiből és Rozsnyóról is.

Hogyan népszerűsítették a rendezvényt, illetve milyen támogatásokból fedezték a költségeket?

Elsősorban magyarországi támogatásokból, a Bethlen Alap, az Emberi Erőforrások Minisztérium illetve a Csoóri Sándor Alap segítségével, de kiadásainkhoz a KultMinor is hozzájárult a helyi önkormányzattal egyetemben.  Van egy baráti kör a közösségi oldalon, azok segítettek a program időpontjának megismertetésében.

Sokan szeretnék a folytatást, én is őszintén remélem, hogy lesz III. karikázó fesztivál is Imregen.

Felkészülés a lakodalmasra
Felkészülés a lakodalmasra
Fotó:  Ádám Szabolcs

karikazo.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.