Így ünnepelt a Csemadok - Videó

ma7 2019. március 22., 22:19

Ebben az évben épp hetven éve, hogy megalakult Szlovákia és Közép-Európa legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete, a Csemadok. A szervezetnek jelenleg is több, mint 53 ezer tagja van. A sikeres évtizedek okot adtak az ünneplésre. A Múzsa legújabb műsorában egy 25 perces összefoglalót kínálunk az érsekújvári jubileumi ünnepségről.

Fotó: ma7

A jogfosztottság évei után szinte eufórikus esemény volt, hogy a korábban kitelepítésekkel megtizedelt, majd a reszlovakizációval megcsonkított felvidéki magyarság újra magyarul énekelhetett, újra bemutathatta nyilvánosan is népi tánckultúráját, elszavalhatta nyilvános rendezvényeken a magyar költészet legszebb verseit és színre vihette akár nemzeti drámáit. Mindezt az újonnan megalakított Csemadok kulturális szervezet elkötelezett tagjainak a segítségével.

A szervezet több évtizeden keresztül túlélt, tagjainak száma a történelem viharai hatására ugyan picit ingadozott, de mindig több tízezren vettek részt aktívan a magyar kultúra megtartásában. Manapság is több, mint 500 alapszervezete van, és nem csak Szlovákiában, de az egész Kárpát-medencében a legnagyobb tagsággal büszkélkedhet. Ha az ember bárhol a magyarok által lakott területeken kimondja, hogy Csemadok, mindenki tudja, mit takar a megnevezés.

A Csemadok ebben az évben ünnepli megalakulásának hetvenedik évfordulóját, amit elsőként Érsekújvárban ünnepelt meg, de ezt több helyszínen is megismétli majd. A központi megemlékezésen kollégáink is forgattak, így az eseményből most egy összeállítást mutatunk be. Nézze velünk a Múzsa legújabb műsorát.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS