2019. december 18., 08:20

Ifjúsági néptáncfesztivál Rozsnyón

Harmadik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Néptáncfesztivál Határok Nélkül című rendezvényét Rozsnyón a Borostyán Néptáncműhely.

III. Ifjúsági Néptáncfesztivál Határok Nélkül
Galéria
+9 kép a galériában

Icso Valéria, a Borostyán Néptáncműhely vezetője elmondta, a fesztivált azzal a céllal hívták életre 2015-ben, hogy összeismerkedhessenek, nemzetközi kapcsolatokat teremthessenek a néptánc iránt érdeklődő fiatalok. Ez a szándék ihlette az eddig kétévente megrendezésre kerülő rendezvény nevét is.

Az első évfolyam során a délvidéki Csantavér településről láttak vendégül egy tamburazenekart, 2017-ben az erdélyi Mezőbergenyéről érkezett egy táncegyüttes, az idén pedig magyarországi vendéget fogadtak, a Kiskőrösi Néptáncegyüttes ifjúsági csoportját.

Az idei néptáncfesztiválon fellépett még a Gímesi Igricek tekerőzenekar, a rozsnyói Meseszínház, illetve a Borostyán Néptáncműhely szólistái, akik ebben az évben kimagasló eredményeket értek el különféle magyarországi és szlovákiai szólótáncversenyeken. Volt még népi hangszerbemutató, előadás a barkócabot készítéséről, beszélgetés a néptáncról a Rozsnyói járásban, Csacsogó foglalkozás kisgyermekes családoknak, népi játékok, valamint táncoktatás minden korosztálynak. A fesztiválzenekar a Debrecen mellől érkezett Flaska banda volt.

„A gyerektáncházat zenekarunk, a Sajó Banda húzta, és bemutatkozott szeptemberben alakult gyerekzenekarunk, a Kis Sajó is. A műsor rendezője Kristóf Bálint, a Borostyán Néptáncműhely művészeti vezetője volt” – közölte Icso Valéria hozzátéve, a nagy érdeklődésre való tekintettel mostantól már évente rendezik majd meg a néptáncfesztivált, amely az idén a Bethlen Gábor Alap, valamint Rozsnyó város és Dernő község támogatásával valósult meg.

A Borostyán Néptáncműhely a közeljövőben is több rendezvényt szervez. December 28-án tartják a II. Kincskereső Vándorbált a rozsnyói városházán, majd januárban, immár ötödik alkalommal, a Borostyán Jótékonysági Bált is megrendezik.

Februárban először megpróbálkozunk egy hagyományos disznóvágással, májusban pedig a megalakulásunk 15. évfordulóját ünnepeljük majd” – tájékoztatott Icso Valéria.
III. Ifjúsági Néptáncfesztivál Határok Nélkül
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.