2024. március 26., 12:12

Idén első alkalommal ülésezett a MAMSZE vezetősége

A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete március 22-én tartotta első vezetőségi ülését az idei évben, Révkomáromban. A megjelentek között ott volt az egyesület elnöke Kovács Csonga Anikó kortárs képzőművész, Kopócs Tibor tiszteletbeli elnök, Csémy Olivér alelnök, Balla Rita a Katonatemplom művészeti menedzsere, az ellenőrző bizottság elnöke Kovács Zsuzsa, az ellenőrző bizottság tagjai Litomericzky Nándor és Pomothy László, valamint Dolán György festőművész, aki szintén tagja a vezetőségnek. A kassai származású Fecsó Szilárd online vett részt a megbeszélésen. Meghívott vendégként volt jelen Eva Dénesová művészettörténész.

MAMSZE
Galéria
+1 kép a galériában
Silentium kiállítás a pozsonyi Umelka Galériában
Fotó: MAMSzE

Kovács Csonga Anikó köszöntötte a vezetőségi tagokat, utána Kovács Zsuzsa pénzügyi beszámolója következett. Az elnök felhívta a vezetőség figyelmét arra, hogy az egyesület idén is több pályázati lehetőséget megcélzott, hogy fedezni tudja az egyesület fenntartásához szükséges kiadásokat és a Limes galériába tervezett kiállítások költségét, mindezek mellett számít a felajánlott adó 2%-ból befolyt összegre is.

Az elnök beszámolt a MAMSZE weboldalának frissítéséről és átalakításáról, ami jelenleg még mindig folyamatban van.

A weboldal szlovák nyelvű verziója hamarosan elérhetővé válik, minden egyes tag portfóliója megújul, a művészek önéletrajzában szereplő adatok, díjak, elismerések frissítésre kerülnek. A vezetőségi tagok közül többen hiányolják a többnyelvű online jelenlétet, és az egyesület szakmai beágyazódásának előmozdítását sürgették a szlovák művészeti közegbe.

MAMSZE
A MAMSZE gondozásában megjelent képzőművészeti katalógus
Fotó:  MAMSZE

A vezetőségi ülésen bemutatásra került a MAMSZE gondozásában megjelent új kétnyelvű (magyar-szlovák) katalógus is Hatás és Elmélet címen, ami a tavalyi évben megvalósult kiállításokat mutatja be 50 oldalban.

A vezetőség két új tag felvételéről döntött, PhDr. Eva Dénesová művészettörténész és PhDr. Farkas Veronika művészettörténész felvételét hagyta jóvá. A művészettörténészek az évek folyamán szakmailag szorosan együttműködtek az egyesület művészeivel több kiállítás alkalmával, így tagfelvételüket indokoltnak látta a vezetőség. Mindemellett Farkas Veronika, mint a Limes galéria alapítója, szoros munkakapcsolatot ápol Balla Ritával, a MAMSZE művészeti menedzserével, aki szintén felelőse a Katonatemplomban szervezett kiállításoknak.

MAMSZE
PhDr. Eva Dénesová művészettörténész a meghívottak között és Litomericzky Nándor
Fotó:  MAMSZE

Az egyesület négy kiállítás megszervezését határozta meg az idei évre, köztük Méry Beáta képzőművész önálló kiállítását, akinek május 3-án nyílik tárlata a Katonatemplom hajójában.

MAMSZE
Kovács Csonga Anikó, a MAMSZE elnöke és Csémy Olivér alelnök
Fotó:  MAMSZE

Az őszi időszakban a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói állítanak ki, őket követik a Magyar Festészet Napja keretében meghívott vendégkiállítók, a Fővárosi Festő Stúdió művésztagjai, novemberben Smidt Tamás építész jubileumi kiállítása kerül megrendezésre.

Az egyesület művészei az idei évben először januárban, Budapesten állítottak ki. Ezt követte egy szűkebb, kizárólag a fiatal művészgeneráció alkotásaiból összeállított tárlat a pozsonyi UMELKA Galériában.

Legközelebb nyáron, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban mutatkoznak be az egyesületi tagok egy közös kiállítás keretén belül.

A gyűlés hátralévő részében a Katonatemplom sorsáról és a felvidéki hagyatékgondozás és értékmentés helyzetéről esett szó.

A vezetőségi tagok közül szinte egyhangú vélemény formálódott a tekintetben, hogy a Katonatemplom épülete felújításra szorul.

Kiállítótérként impozáns, a művészek számára szakrális mivolta miatt kiváló a hangsúlyos koncepciók megfogalmazására, azonban a fűtés problémája máig megoldatlan, állaga pedig egyre romlik.

MAMSZE
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.