cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. július 7., 12:00

Huszonöt éve fogadja közönségét a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria

Kettős jubileumot ünnepel a Kortárs Magyar Galéria. A kulturális intézmény 25 éve kezdte meg működését, illetve a galéria égisze alatt 20 éve szerveznek művésztelepeket, amelyen a Kárpát-medence különböző pontjain élő kortárs magyar művészek vesznek részt.

ds-kortars-muzeum-10.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Kiállítás a Kortárs Magyar Galériában.
Fotó: Archívum

Július 5-én a kerek évfordulók alkalmából két tárlat ünnepélyes megnyitóját tartották a Vermes-villa udvarán. Az egyik kiállítás a galéria gyűjteményének alkotásaiból ad válogatást, a másik pedig a huszadik művésztelepen részt vevő művészek munkáit mutatja be, amelyek majd szintén a galéria gyűjteményét gazdagítják.

A Kortárs Magyar Galéria megalapításának ötlete Luzsicza Lajos festőművésztől származott, aki Pázmány Péterrel, Dunaszerdahely korábbi polgármesterével közösen valósította meg az álmot, és hozta létre az intézményt. Székhely hiányában az első kiállítást 1994. október 20-án a Csallóközi Múzeumban rendezték meg. 2005-ben a városi önkormányzat megvásárolta és felújította Dunaszerdahely egyik legpatinásabb épületét, a Vermes-villát, amelybe a Kortárs Magyar Galéria költözött.

Az intézmény páratlan a Kárpát-medencében, gyűjteményében mára több mint 1000 alkotás szerepel, kizárólag kortárs magyar művészektől.

Ha ilyen ütemben gyarapodunk, akkor a legnagyobb kortárs magyar gyűjteménnyé nőjük ki magunkat. A gyűjtemény sokrétű. Köztéri szobrok, érmek, festmények, szobrok, grafikák – szinte minden megtalálható benne. A művészek hallgatnak arra a felhívásra, hogy olyan alkotást adományozzanak a galériának, amelyek a munkásságukat leginkább jelképezik. A Kortárs Magyar Galériát a szlovákiai magyar kultúra fellegvárának nevezhetjük, hiszen az intézmény mára nevet, rangot vívott ki magának"

 – mondta Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője.

A jubileum alkalmából a kulturális intézményt A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere, a kuratórium jelenlegi elnöke is köszöntötte.

Köszönetet kell mondanunk az alapítóknak, mert mára a Kortárs Magyar Galéria messze földön ismert és elismert. Büszkék vagyunk arra, hogy a galéria egyedi, páratlan, vonzó és nemes. Ezt az is bizonyítja, hogy egyre többen szeretnének az intézmény falai között kiállítani

– fogalmazott A. Szabó László.

A megnyíló tárlatokat Cs. Tóth János művészeti író méltatta, aki hangsúlyozta, a galéria gyűjteményében kizárólag minőségi alkotások vannak. A művészek munkái iránymutatóak és gondolatébresztőek. Elmondta továbbá, hogy a Kortárs Magyar Galéria a magyarság kulturális arculatának meghatározója.

A dunaszerdahelyi gyűjteményben számos olyan munka van, amely figyelmeztet bennünket arra, hogy ember létünk van, hogy magyar létünk van.

Ez a közös szellemi örökség nem csupán a művekben mutatkozik meg, hanem a közönség is kortárs. A közönség továbbviszi azt a vizuális élményt, amit kapott, és ezáltal teremtődik meg a nemzeti kultúra. A legmodernebb, a legfiatalabb alkotók és a nagymesterek is jelen vannak. Ez egy olyan rálátást ad a magyar képzőművészeti kultúrára, ami páratlan, és ezért el kell jönni Dunaszerdahelyre" – emelte ki a művészeti író.

A galéria gyűjteményét a művésztelepen alkotók is gazdagítják. A 20. művésztelepen Budavári Csaba, Cs. Tóth János, Gál András, Guti J. Soma, Linner Andrea, Szakáll Mária, Tóth Pitya István, Varga Edina, Varga Amár László és Mayer Éva vettek részt. A művésztelep művészeti vezetője Varga-Amár László volt, aki 20 évvel ezelőtt is jelen volt.

A Kortárs Magyar Galéria elkészítette az ötödik katalógusát, amely a 2007 és 2012 közötti időszakban az intézmény gyűjteményébe került alkotásokat mutatja be. A galéria folytatni kívánja a gyűjtői munkát és a kiállítási tevékenységet. A gyűjteményt Magyarországon és számos más határon túli településen is igyekszik kiállítás formájában bemutatni.

ds-kortars-muzeum-10.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.