2019. február 6., 14:07

Határokon átívelő fiatalos együttműködés

A hétvégén Budapest adott otthont az immár öt ország szervezeteiből érkező fiataloknak, akik a Vektor tábor szervezését vállalták magukra idén júliusban.

vektor tábor
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Bence Norbert

A békésmegyei Játszótér Közhasznú Alapítvány vezetője Papp Zoltán, a Vektor tábor főszervezője még 2015-ben maga mellé állította a felvidéki Diákhálózat két tagszervezetének képviselőit a komáromi Jókai Mór Diákkörből és a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klubból.

Az erdélyi Máréfalva község Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület tagjai is csatlakoztak a társasághoz, így 2016-ban a három szervezet létrehozta az első Vektor tábort, amelyre a Békés megyei Szarvason került sor. Azóta már a kárpátaljai KMDFKSZ (Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége) és a vajdasági VIFÓ (Vajdasági Ifjúsági Fórum) képviselői is csatlakoztak a Vektor szövetségéhez. A budapesti hétvége a következő nyári műhelytábor kimenetelét határozta meg. 

A téma a földön hever

Az eddig megvalósult Vektor táborok tematikája leginkább a fiatalok igényeit elégítette ki, hiszen szó volt vállalkozás indításról, brand kiépítésről, munkavállalásról, kommunikációs képességek elsajátításáról és önismeretről. A témát minden alkalommal nehéz meghatározni, mert a szervezőség sohasem tudhatja, mi fogja majd meg a mai fiatalságot.

Az epic sodródás azonban olyan szinten jelen van a létezéstől valamit is váró, szárnyait próbálgatók életében, hogy az idei tábor ezt a vonalat célozta meg. Vajon van-e célja az embernek, vajon a „Mi van?” kérdésre mi is a válasz? Meg tudják-e fogalmazni a fiatalok céljaikat, és ha nem, hogyan lehetne őket erre rávezetni?

Csupa olyan kérdés, amelyre az idei Vektor válaszokat teremt annak, aki részese lesz az élménynek. 

Miért éppen Szarvas?

A Békés megyei Szarvas település a Játszótér Közhasznú Alapítvány székhelyétől, Békéscsabától nincs messze. Az első tábort Szarvason az Erzsébet ligeti táborban hozták tető alá, amelyen 50-en vettek részt. Azóta ez a szám minden évben növekszik, s már a 100 főt súrolja.

A Vektor logója és a grafikai mivoltja egy szarvas köré épül, mivel a helyszín is hozzájárult a stílus kiépítésében. A Játszótér Közhasznú Alapítvány a tábor megvalósításához pályázatot nyújtott be és három évre előre megkapta a támogatást, így a tábor megszervezése némiképp egyszerűbbé, de egyúttal röghözkötötté is vált a szervezők számára.

Papp Zoltán a ma7.sk-nak elmondta, hogy eredetileg vándortáborként szerették volna megvalósítani a Vektort, ami azt jelenti, hogy minden évben egy másik szervezet országában rendezték volna meg az eseményt. A jövőben talán még sikerülhet ez a kivitelezés.

A szervezetek együttműködése

Minden évben legalább két alkalom kell hozzá, hogy a szervezőség tagjai összeüljenek és megvitassák a táborral kapcsolatos szervezési feladatokat. Ebbe beletartozik az éppen aktuális tematika kiválasztása, amelyre aztán az egész koncepció felépül. Majd a munkacsoportok felosztása és feladatainak kiosztása is nagyon jelentős szerepet kap. Ilyen a marketing, az operatív feladatokért, a szakmai tréningekért és természetesen a tábori hangulatért felelős csoport is.

Papp Zoltán szerint az együttgondolkodást tartják a legfontosabb kompetenciának a szervezőtagok, hiszen csak így képes működni egy jól bevált rendszer. Természetesen mindenki meghallgatja a másikat és nem kritizál. Ez nagyon motiváló, mert így a lehető leghatékonyabban képesek dolgozni egymással az emberek. A Vektort szervezni pedig pontosan ilyen.

Nemcsak munka, hanem...

Minden egyes találkozást komolyan vesznek, de mókával telve élik meg a szervezők. Ráadásul ha az idő engedi, akkor különféle sport, kulturális vagy egyéb kikapcsolódási programot is megengednek maguknak az együttgondolkodásra érkezők.

Ezen a hétvégén is több pluszt kaptak a résztvevők, mert a Játszótér Alapítvány jóvoltából a legmerészebbek kipróbálhatták a Superfly nevezetű kalandparkot, amely trambulinokon való ugrálásból, adrenalinnal teli feladatokból és stresszkioldásból állt. 

Kik jelentkezhetnek és hol érik el a szervezőséget?

A Vektor évente lehetőséget kínál minden olyan fiatal számára, aki érdeklődik az új dolgok iránt és örökre szóló tapasztalatokat gyűjtene az élethez. Különféle képzések, tréningek, önfejlesztő beszélgetések és egyéb szórakozásért felelős programok várják a résztvevőket. Minden tagszervezet 15 résztvevőt delegálhat a tábor időpontjára.

A Játszótér Közhasznú Alapítvány Facebook oldalán, illetve az összes szervezet képviselőjének hivatalos oldalán tudnak az adott térségből jelentkezni az érdeklődők. Ha személyes kérdéseik vannak, a szervezetben kijelölt programkoordinátorhoz fordulhatnak, de hamarosan elindul a Vektor saját weboldala is, ahol minden információt, és az eddigi eseményeket találják majd meg az érdeklődők.

vektor tábor
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.