2021. január 23., 14:28

Győri Bélának ítélték a Csemadok Közművelődési Díjat

A hagyományos Csemadok díjátadó idén sem maradhatott el, még a koronavírus-járvány ellenére sem. Az online térben emlékműsort készítettek a magyar kultúra napja alkalmából, amelyen a Csemadok Életmű Díjak mellett a Közművelődési Díjat, a Gyurcsó István-díjat és a Fábry Zoltán-díjat is kiosztották. A személyes díjátadást a későbbiekben bonyolítják majd le a szervezők.

Fotó: csemadok.sk

A hodosi származású Győri Bélának ítélték a Csemadok Közművelődési Díjat, akit nagyon meglepett a kitüntetés.

"Mindig nagy tisztelettel követtem a kitüntetettek névsorát, sőt néhány alkalommal jómagam is részt vettem a díjátadókon a közönség soraiban ülve. Nem gondoltam volna, hogy valamikor majd én is ott állhatok a galántai színpadon. Noha idén ez lehetetlen, képletesen mégis lehetséges” – mondta el portálunknak a díjazott.

Győri Béla-Közm.Díj
Fotó:  Nemeshodos hivatalos oldala

Győri Béla 1973-ban vált csemadokossá, ugyanis már akkor nagy kultúrakedvelő volt. A helyi Csemadok alapszervezetet és a mellette működő citerazenekart abban az időben Patócs Lajos vezette, Győri a zenekar aktív tagjaként is bekapcsolódott a szervezet munkájába. 1977-ben megalakult a községben a helyi tánccsoport, amelynek szintén jeles képviselője volt, a kezdetektől tevékenyen bekapcsolódott a tánccsoport munkásságába. Később a SZISZ (Szocialista Ifjúsági Szervezet) égisze alatt működött tovább a csoport. A ’80-as években működő helyi színjátszó csapat lelkes tagja is volt, mint mondja:

Nagy élmény volt egy színpadon szerepelni az idősebbekkel, hiszen rengeteg munkát fektettek az előadásokba”.

Patócs Lajos után Győri Béla vette át a helyi Csemadok vezetését, így a ’90-es évektől napjainkig az ő csapata igyekszik fenntartani a hodosi kultúrát és a helyi hagyományokat. Számos előadás, kirándulás és fesztivál szervezése fűződik a hodosi Csemadokhoz. A tavalyi évben ünnepelték fennállásuk 30. évfordulóját. Győri egyben a Megmaradásunkért nevű helyi énekkar egyik alapítója, valamint a Megmaradásunkért Polgári Társulás létrehozója is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.