2018. július 2., 17:13

Generációk találkozása Gombaszögön

Többgenerációs találkozásoknak, szimbolikus hagyományátadásnak adott helyet a gombaszögi nagyszínpad a jubileumi 60. Országos Kulturális Ünnepség zárónapján.

img_6456.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A vasárnapi program a rozsnyói Meseszínház előadásával vette kezdetét a gombaszögi völgyben, Badin Ádám és csapata az Öregapám mesefája című darabot adta elő. Eközben a nagyszínpadon a magyarnóta-énekesek Őszirózsa című országos versenye győzteseinek műsora zajlott Kliment Éva és Balogh Gábor rendezésében.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára megkoszorúzta Tompa Mihály szobrát, amelyet tavaly, a Gombaszögi Nyári Tábor megnyitásakor lepleztek le, s amely a költő feketehegyfürdői lerombolt szobrának eredeti talapzatán áll.

Ezután hagyományőrző együttesek műsora következett Mint fát a gyökér... címmel, de előbb Menyhárt József köszöntötte a közönséget. „Amikor érkezünk nyugatról ide, Gömörországba, végig gyönyörködünk a tájban, és abban is, milyen sokszínű a mi felvidéki magyar kultúránk” – fogalmazott hozzátéve, a fellépők között minden régió képviselteti magát, így a rendezvény térképként, kulturális térképként is működik. „Éljen a Csemadok, éljen a felvidéki magyar kultúra! Köszönöm, hogy itt lehetünk önökkel” – zárta gondolatait az MKP elnöke.

A Richtárcsik Mihály által rendezett Mint fát a gyökér... című produkció – amely zenei részének társrendezője Agócs Gergely volt, aki szintén fellépett – nagy sikert aratott, a közönség álló vastapssal jutalmazta a fellépőket. A színpadon generációk találkoztak, megmutatva, hogy van még kitől átvenni a hagyományokat, s vannak olyanok is, akik át akarják ezt venni. A szimbolikus hagyományátadás zoboralji, mátyusföldi, magyarbődi, imregi, bodrogközi és gömöri hagyományőrző énekesek, táncosok és zenészek, valamint az ebből a gyökérből táplálkozó fiatalok segítségével történt.

A jubileumi 60. Országos Kulturális Ünnepség záró programjaként, a Felvidéki folk/rock katlan elnevezésű műsorblokk keretében a gellei Pósfa zenekar, a Török Ádám magyarországi fuvolistával megerősített dunaszerdahelyi Expired Passport, majd a somorjai Rómeó Vérzik lépett fel.

Fotó: Fábián Gergő

img_6456.jpg
+37 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Hozzászólások

Dobsa Tamás 2018. 07. 02., h - 18:18
És a Gombaszögi táncok című gálaműsor amiért 200 táncos a gombaszögi völgybe ment említést sem érdemel? Egyébként meg gartula a szervezőknek, műsor szerkesztőknek, résztvevőknek!