2019. november 25., 19:43

Fiatal versenyzők sokasága a Bíborpiros szép rózsán

November 23-án zajlott a népzenei vetélkedő országos döntője Dunaszerdahelyen. Három helyszínen csaknem kilencven csoport, illetve szólista mérte össze tudását és tehetségét. A Bíborpiros szép rózsán kiosztották az Ág Tibor-díjat és kiválasztották a Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjének felvidéki továbbjutóit is.

biborpiros
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: dunaszerdahelyi.sk/Nagy Attila

A 181 versenyző közül 91-en jutottak el az országos döntőre, közülük ketten nem tudtak részt venni a versenyen, tudtuk meg a vetélkedő fő szervezőjétől, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójától, Huszár Lászlótól. Három helyszínen folyt párhuzamosan a produkciók meghallgatása: a Csaplár Benedek VMK mozitermében, illetve színháztermében, valamint a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában. A zsűriben idén Tari Lujza, Pelle Andrea, Méry Margit, Apró Anna, Vakler Anna, Huszár Ágnes, Méry Rebeka, Borsi Ferenc, Jánosi András és Korpás Réka foglalt helyet.

Létszámnövekedés és fiatalodás jellemezte a mostani vetélkedőt. A versenyzők több mint a fele első kategóriás, tehát alapiskolás tanuló volt. Nagyon jó tanárok készítették fel ezeket a gyerekeket, ami abból is látszik, hogy a Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjébe bejutó tíz produkcióból hét az első kategóriából került ki.

Fotó:  dunaszerdahelyi.sk/Nagy Attila

Huszár László a produkciók színvonalát elemezve megjegyezte, hogy a nyugati vidékre jellemző a magas színvonal stabilizálódása, a Fülektől keletebbi régióban idősödnek a csoportok, de nyilván ott is eljön a fiatalosítás ideje. A zsűriben a szakmai beszélgetések során szóba került a citerajáték minősítésének a kérdése is, hiszen nehéz összehasonlítani a hagyományos citerazenét az úgynevezett akkordos citerázással. „Ezt a jövőben valószínűleg kétfelé fogjuk választani” – mondta Huszár László.

A Bíborpiros szép rózsa 2019-es országos döntőjén a bronz- és ezüstsávos minősítések mellett 25 arany- és 19 kiemelt aranysávos minősítést osztott ki a zsűri. Idén az Ág Tibor-díjat Tari Lujza népzenekutató kapta és a Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjébe is kiválasztották a résztvevőket. A részletes eredményeket a  Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján www.csemadok.sk találják meg az érdeklődők.

biborpiros
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.