2018. szeptember 30., 19:09

Fénybe borult a főváros a Fehér Éjszaka alatt

Több ezer ember tolongott szeptember 29-én Pozsony belvárosának utcáin, hogy láthassa az idei év egyik leglenyűgözőbb akcióját a Fehér Éjszaka (Biela noc) nevezetű rendezvényt. A fesztivál során az idelátogató vendégek megcsodálhatták a modern művészet alkotásait.

feher-ejszakak-pozsony-3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Tasr

A Fehér Éjszaka különleges éjszakai programsorozata egy rendhagyó művészeti sétára invitálták a látogatókat. Egy térkép segítségével bebarangolhattuk azt a 44 csodás művészeti megállót, ahol különböző vizuális létesítményeket, élő koncerteket, filmeket, színházi- és táncelőadásokat láthattunk.

Fotó:  Tasr

Ezen a hétvégén több nagyvárosban is az éjszaka nappallá változott, és a város utcái emberekkel és művészettel teltek meg. Pozsonyban a lenyűgöző vizuális és interaktív installációikat szombat este tárták a több ezer látogató szeme elé, az emberek pedig egész éjjel gyönyörködhettek a fővárosban elhelyezett modern művészeti alkotásokban. A vizuális élmények mellett számos élőkoncerttel szórakoztatták az idelátogató közönséget. A séta során érdekes helyeket látogathatunk meg: udvarterek, parkok, állomások, hidak, rakpartok, parkolók vagy bevásárlóközpontok fogadták be erre az éjszakára a művészetek különböző formáit.

Fotó:  Tasr

A White Night nevezetű neves nemzetközi művészeti projekt célja megismertetni az embereket a mai modern művészet különböző formáival. A Fehér Éjszaka ötlete Párizsból ered, ahol a rendezvényt a modern művészet jegyében 2002 óta szervezik. Párizsból később több más nagyvárosba is eljutott, köztük Szlovákia területére is. Elsőként Kassán láthattuk a várost fénybe borulni, majd néhány éve a fővárost is meghódította a fesztivál.

A projekt célja fellendíteni a szlovákiai városokban a kulturális turizmust, illetve láthatóvá tenni Pozsony és Kassa nem mindennapi, különleges, de kevéssé ismert helyeit is. Ezen az éjszakán terek, múzeumok, iskolák és más intézmények nyitják ki kapuit, és különböző érdekes programokkal várják az idelátogató vendégeket. Pozsonyban némely installációk megtekintésére kígyózó sorok várakoztak, de ez sem tántorította el az érdeklődőket.

Fotó:  Tasr

feher-ejszakak-pozsony-3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.