2019. november 29., 14:46

Felvidéki elsőfilmesek különdíja a Lakiteleki Filmszemlén

Különdíjat kapott a XIX. Lakiteleki Filmszemlén a „Nem szabad egyedül utazni” című művészfilm, Nagy Emese rendező és Bartók Csongor operatőr alkotása, amely egyedüli felvidéki filmként jutott a megmérettetés döntőjébe.

img_3691.jpg
Médialapozó

A Lakiteleki Filmszemle tizenkilencedik évfolyamába magyarországi és határon túli alkotók 116 filmet neveztek be. Az előzsűri a beküldött alkotásokból 31 filmet javasolt a 2019. november 26-29. között zajló szemle versenyprogramjába. A fődíjat Daczó Katalin filmje, A völgy hangja nyerte el. A „Nem szabad egyedül utazni” című alkotás, a döntő versenyprogramjának egyetlen felvidéki filmje a Pro Media Alapítvány különdíját kapta. Alább a film rendezőjével, Nagy Emesével készült interjúnkat olvashatják:

– Miről szól a film?

– A film Márai szerelmetes Kassáját mutatja be, szembeállítva a város száz évvel későbbi, azaz mai arcával, bejárva annak egyes, Márai által is látogatott, történelmi és kulturális nevezetességeit, illetve a hétköznapi események helyszíneit. A város történetének mesélője a múltidéző villamos.

– Kikkel dolgoztál együtt?

– Bartók Csongor a film vezető operatőre és vágója. Bodnár Ottó és Szilvássy Péter operatőrök is dolgoztak a filmen, forgattam egyes jeleneteket. A film narrátora Ollé Erik színművész.

– Milyen konkurenciával szemben kellett helytállnia az alkotásnak a szemlén?

– Számomra, számunkra ajándék, hogy elsőfilmesként itt lehetünk. Több mint száz film közül jutottunk a szűk harminc alkotás közé, egyedüliként Felvidékről. Erős és változatos a mezőny, filmünket sokéves tapasztalattal rendelkező magyarországi, erdélyi, délvidéki és kárpátaljai kollégák alkotásai közt mutatták be a szemlén. Rendkívüli érzés volt.

– Milyen a filmszemle hangulata?

– A több mint 30 fős zsűri tagjai és a meghívott alkotók három napon keresztül együtt vannak a Lakiteleki Népfőiskolán. A versenyzés és a vetítések mellett van lehetőség ismerkedésre, szakmai konzultációkra.

img_3691.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.