2021. szeptember 16., 10:27

Egység a sokszínűségben. Még látogatható a XV. Meger Art zárókiállítása Nagymegyeren

Mikóczy Dénes, a Meger Art alapítója rendületlenül, immár 15. alkalommal rendezi meg a művésztelepet. Idén 14 művész kapott meghívást, hogy részt vegyen a szimpóziumon, és részese legyen ennek - a Kárpát-medencei szellemiséggel áthatott - együtt alkotásnak. Az esemény főszervezője kiemelte, hogy a művésztelep eszmeiségét szeretné tovább örökíteni évről-évre a szimpóziumok által.

kiállítás
Fotó: Balla Rita

A művészek az itt töltött napjaik során egymást inspirálva, egymás kifejezésmódjaira reagálva merültek bele az alkotás folyamataiba, és

ahogy a kiállítás címe is kimondja egységben, de műfajilag és tematikában mégis sokszínűen alkottak.

szimpózium
Fotó:  Mikóczy Dénes

Cseh Gábor vasból készült szobrainál érdemes megfigyelni a forma születésének folyamatát is, ahogy a művész összehegeszti alkotásainak egyes elemeit. Cséfalvai Kázmér kiállított műve patinázott gipsz szobor, melynek formái összetett jelentéstartalmakat hordoz.

A címe TET-Covid, melyben felfedezhetjük Éva tetovált kezét. A tetoválás korunk igazán aktuális esztétikai lenyomata, művével erre reagált a kőszobrász-, restaurátor. Petrla Ferenc Señor, akinek ezzel párhuzamosan somorjai kiállítása is fut a Mozi Clubban, egy fáradhatatlan alkotó. A festményein feltűnő formákon megtalálhatjuk az egész teljességét, amibe a részformák szervesen tudnak illeszkedni, de fontosak az esztétikai értékek is, azok az érzések, amit a mű ébreszt bennünk Señor festményeit látván.

A kiállításon szerepeltek Pomothy Lászó tűpontosan megfestett akvarelljei, de Molnárné Tamás Anetta, Nemes László, Tihanyi József, M.Kiss Márti munkáit is láthatjuk. Salamon György nemes egyszerűséggel jeleníti meg naturalisztikus csendéletein a modern parasztvilág egy-egy mozzanatát. De vannak, akik a természeti formákkal való találkozásukat festik meg a művésztelepen eltöltött napok során. Gyalai Béla, Németh József Pál, Mira Gendova a csallóközi táj végtelen, kimeríthetetlen szín-, és formagazdagságát, annak lényegét és szerkezetét fejtik meg a műveiken keresztül. Siska Szabó Hajnalkát, nemcsak a táj inspirálta, de a szakralitás éppúgy áthatja műveit. Festményein jelen vannak a lágy, ívelt, áttört motívumok a gótikus vonalvezetésből.

szimpózium
Fotó:  Mikóczy Dénes
A művek mellett érdemes megfigyelni a kiállítótérré átformált gazdasági épület egyediségét, ami rendszerint hiányzik a megszokott kiállítóterek atmoszférájából. Az a nem tudatosan komponált érték, ahogy a hatalmas ablakokon beszűrődő természetes fény megvilágítja a műveket, csak a természet és ennek a térnek az együttállásából jöhet létre. A kiállításra látogatóknak érdemes a műveket, a Plauter-kúriát, a vidéket egészében megfigyelni, mert ez mind az, ami a MEGER Art.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.