2019. augusztus 7., 17:37

Egy évtizede, hogy elment

Ma 10 éve halt meg Cseh Tamás.  A Határtalan Hangok Alapítvány a dalszerző emlékére  egy teljes napot szentel az augusztus 8-án  kezdődő Kőfeszten, Kővágóőrsön, ahol a művész egy parasztházat vásárolt magának egykor. Itt tartanak a róla készült fotókból és grafikáiból egy kiállítást a fesztivál alatt. Kevesen tudják, hogy a Cseh Tamás rajztanárként kezdte pályáját.

cseh-t.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Google

Mivel Cseh 1983-ban a 3 éves András nevű kisfiának diófát ültetett, ezért a fesztiválozók is diófát ültetnek a dalszerző tiszteletére. Erre fiát, Cseh Andrást kérték fel. A fához egy padot is állítanak, amelyen egy Bereményi-idézet olvasható majd.  

A Cseh Tamás- féle diófa alatt rengeteg beszélgetés, vita, elmélkedés zajlott a 80-as, 90-es évek idején, kertje igazi értelmiségi központtá vált, naponta akár 30-40 ember is megfordult itt, olyanok, mint Cserhalmi György, Újlaki Dénes, Márta István, Szomjas György, Simó Sándor…

Ezek közül aki még él, az el is fogadta az alapítvány meghívását, hogy próbálják visszaidézni az egykori pezsgő kulturális életet. S mert a helyiek nem ápolják az elhunyt emlékét, ezért álmodták meg a szervezők ezt a rendezvényt, hogy újra megidézzék a gazdag kulturális múltat.

A térségben még nem volt  összművészeti fesztivál, a mostani lesz az első, amelynek mind a 4 napját átitatja Cseh Tamás szelleme. Ha sikeres lesz, a következő éven akár ki is terjesztik azt az egész Káli-medencére. A rendezvény alapját egyébként a népzene, a néptánc, a film és a kiállítás adja majd.

Ökrös Csabáról is megemlékeznek, akit szívesen láttak volna a Kőfeszten, ám júniusban váratlanul meghalt.  Ugyanis 10 évvel ezelőtt az Ökrös együttes játszott Cseh Tamás temetésén a Farkasréti temetőben.

Fotó:  Google

cseh-t.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.