lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2019. július 22., 12:03

Dunán innen, Csilizközben – könyvbemutató

Dunán innen, Csilizközben címmel jelent meg a napokban egy kötet, szerzője Csicsay Alajos, Felvidéki Magyar Pedagógus-díjas tanár, író. Az első könyvbemutatóra a hétvégén Csiliznyáradon került sor, amelyen személyesen a szerző nem tudott részt venni, a művet a szerkesztő Vida Gergely költő, irodalomkritikus mutatta be az érdeklődőknek.

Könyvbemutató Csilizradvány
Galéria
+3 kép a galériában

A Csilizköz a Csallóköz déli peremén található kis terület. A Duna és a Csiliz patak közötti, mindössze hét falut átölelő térség „sziget a szigetben” volt a történelem folyamán, hisz míg a csallóközi települések Pozsony vagy Komárom vármegyéhez tartoztak, addig ez a terület győri fennhatóság alatt állt.

Vida Gergely szociográfiaként határozta meg az írást, nem egy klasszikus helytörténeti könyvről van szó, mivel annál jóval olvasmányosabb. A szerző és családjának története rajzolódik ki, egyfajta önéletrajz, ezen keresztül elevenedik meg a Csilizköz az első világháborútól az 50-es évekig. Az írót Vida „saját élményeiben kutató helytörténészként” mutatta be, mivel a írás törzsanyagát Csicsay Alajos gyerekkori emlékei alkotják. Személyes, szubjektív, a konkrét adatokat, tényeket e tájról és e korokról nem ez a könyv tartalmazza, mivel nem is ez a célja.

A műre egyfajta kettősség jellemző, amelyre már az alcím is utal: jól (el)bánt velünk a történelem. A zárójeles rész nem véletlen, a szerző nem kívánja egyértelmű megfellebbezhetetlen igazságként megítélni a különböző történelmi korokat, azt már az olvasóra bízza.

Könyvbemutató Csilizradvány
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.