2019. október 12., 19:10

Dél-Amerikába indul a Szőttes

Október végén Dél-Amerikába, pontosabban Argentínába és Uruguayba látogat a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amely ebben az évben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

Szőttes
Médialapozó

Az október 25-től november 12-ig tartó dél-amerikai úttal kapcsolatosan Füzék György ügyvezető és Gémesi Zoltán művészeti vezető elmondta, mindez egy hosszú, másfél-két éve tartó folyamat eredménye. Ottani barátaik, a Buenos Aires-i Regös Néptáncegyüttes, illetve az Uruguayi Magyar Otthon és a montevideói Tündérkert Néptáncegyüttes meghívására indulnak útnak. Előbb Argentínába látogatnak, ahol az idén 60 éves Regös és az 50 éves Szőttes közös gálaműsort is ad, mégpedig november 2-án Buenos Airesben. Innen Uruguayba vezet tovább a táncosok útja, ahol egyébként sok magyar él, s itt több fellépés is várja őket, valamint számos alkalommal tartanak majd közös táncházat, mulatságot és tánctanítást a Tündérkert együttessel, de az ottani történelmi és kulturális emlékeket is megtekintik.

– Az utazás a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatása nélkül nem valósulhatna meg. Az államtitkárság nemcsak ezzel az úttal kapcsolatban támogatja az együttest, hanem a működésünkhöz, a próbaterem felújításához is hozzájárultak, ami nagyon komoly segítség volt – árulja el Füzék György.

A Szőttes vezetői szerint több szempontból is fontos ez a dél-amerikai út. Egyrészt az együttes nagyobb ismertségre tehet szert, másrészt a csapatépítésre is kiváló alkalom.

– Nekünk, a Szőttesnek ez egy közösséget összekovácsoló program, s kicsit láthatjuk is a világ egy darabját. Külön érdekesség, hogy a határon túli magyarság egymást erősíti – mondja Gémesi Zoltán, hozzátéve, egy kisebbségi együttes számára nem egyszerű eljutni egy ilyen távoli országba, a világ ilyen távoli pontjára. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Szőttes nem első alkalommal indul hosszabb külföldi turnéra. 1995-ben Venezuelába látogattak el – néhányan a mostani táncosok közül is ott voltak –, 2013-ban Ausztráliában és Új-Zélandon jártak, 2018 szeptemberében pedig egy Erasmus program keretében Szardínián, Macomerben látta őket vendégül egy helyi hagyományőrző együttes, amelynek tagjai még művelik és megélik a hagyományos kultúrájukat.

Az ilyen utazásoknak köszönhetően az együttes vonzóbb lehet a fiatalok számára, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a néptánc felé forduljanak. Másrészt jutalom is azoknak, akik évek óta rengeteg energiát áldoznak az együttes működésére, fenntartására, hiszen a táncosok közül többen már évek, sőt évtizedek óta a Szőttesben táncolnak. Viszont ez az út nem csak a régi tagokat érinti, ugyanis több olyan fiatal táncos is velük tart, aki csak 1-2 éve tagja az együttesnek.

Egyúttal kapcsolatok is épülnek azokkal a magyarokkal, akik az anyaországtól távol, olykor nagyon távol élnek.

– Nagyon érdekes beszélgetni velük arról, miért mentek ki, hogyan élik meg az emigrációt. Első kézből kapunk olyan információkat, amikről az itthon élők nem tudhatnak, hogy mi mindent éltek meg, milyen nehézségekkel találkoztak távol a hazájuktól. Egy kicsit párhuzamot is lehet vonni a mi létünkkel itt, Szlovákiában. Bár más a kiindulási alap, mi itt ragadtunk, ők meg kimentek, de van egy közös nevező ebben az egészben – mondja Füzék György.

Gálaműsorral ünneplik a jubileumot

Természetesen a Szőttes itthon is aktív, a számos fellépés mellett foglalkoznak az utánpótlás nevelésével is. Az eddigi két óvodás és két alapiskolás csoport mellett elindítottak egy ifjúsági csoportot is a 10–14 éves korosztály számára, ide jelenleg is várják az érdeklődők jelentkezését. Rendszeresen tartanak táncházat, játszóházat, nyaranta pedig néptánctábort, illetve a Figur Polgári Társulással közösen népzenei tábort is. Az utóbbinak az idén rendezték meg a 15. évfolyamát, amely a résztvevők számát tekintve rekordot döntött. Már a tavalyi rendezvényen is 250-en voltak, s akkor a szervezők úgy gondolták, ennél többen nem is lehetnek. Hogy mégis lehetnek, kiderült az idén, amikor 300-an jöttek össze a táborban, ahol volt felnőtt-és ifitáncoktatás, gyermektáncoktatás, illetve zenészképzés és énektanítás. A felnőttek székelyföldi, nyárádmagyarósi, valamint felvidéki, zoboralji táncokat, a gyerekek pedig tyukodi és rábaközi táncokat sajátíthattak el Taba Csaba és Fejér Erika, Reicher Richárd és Kassai Zsuzsanna, illetve Gémesi Zoltán és Méhes Kata vezetésével. A zenészek pedig vízmelléki és Vág-Garam közi népzenéket tanultak. A tábor programjában szerepelt még egyebek mellett Boka Gábor színháza, a Lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport műsora, a Folkkvartett zenekar koncertje és a Kassai Lovasíjász Iskola Vermes törzsének bemutatója.

A dél-amerikai turnéról hazatérve is sűrű program vár az együttesre.  November 16-án Pozsonyban lépnek színpadra, majd november 30-án Vágsellyén, illetve Párkányban láthatja műsorukat a hazai közönség.  A Szőttes fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett gálaműsorra is folyik a felkészülés, amelyet 2020. február 7-én rendeznek meg Pozsonyban, a főrévi kultúrházban. Ennek kapcsán várják az együttes korábbi tagjainak, az egykori táncosoknak a jelentkezését, ugyanis nekik is szeretnének teret adni. A gálaműsort követően, ugyanazon a napon tartják meg a Szőttes-bált, az együttes farsangi bálját a pozsonypüspöki kultúrházban.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/41. számában)

Szőttes
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.