2018. július 4., 10:06

Dallá érett a gombaszögi életérzés

„Otthonos” a címe Gombaszög idei himnuszának, amely egyszerre csodálja a gombaszögi völgy szépségét, és buzdít az összetartásra, a közösségért való tenni akarásra. Azzal a szándékkal készült, hogy mindenki ezt dúdolja majd, aki július 16–22. között ellátogat Gömörbe, a 90. jubileumát ünneplő kulturális és zenei fesztiválra, Gombaszögre.

gszhimnusz-bokor.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Kincs az a völgy, ahol égi testek
Táncot járva szerelembe esnek
és amikor ébredsz, behunyják a szemük,
S a domboldalra heveredsz velük

- szól a dal refrénje, amely minden ízében Gombaszög.

„Megpróbáltam a lehetetlent: belefoglalni mindent, amit én, s mindazok,akik Gombaszögre járnak szeretünk és érzünk!” – nyilatkozott Dékány Nikolett, a pozsonyi Színművészeti Egyetem frissen végzett hallgatója, a dal szövegírója. Szabó ’Gila’ Ádám szerezte a dalt, amelyet galántai stúdiójában rögzített több hangszeren is, sőt, ő maga is énekel a szerzeményben. Őt kereste fel a további kilenc énekes, hogy május folyamán minden éneksávot rögzíthessenek.

„Köszönöm a szervezőknek, hogy engem bíztak meg az idei himnusz elkészítésével! Külön öröm számomra, hogy a szerzeményemben együtt zenélhettem Szarka Tamással, illetve hogy az összes hangfelvételt és utómunkálatot a stúdiómban készíthettem“ – vallott a dalszerző.

A dalban közreműködik tehát a Ghymes együttes frontembere, a Kossuth-díjas Szarka Tamás hegedűn, Lau János dobon, valamint a Rozsnyó-vidéki Andrássy Dénes Férfikar aranytorkú kóristái.

Egy dalt dúdolva

Az énekesi felkérésre a Virtuózok TV-műsor győztese, Kristóf Réka szoprán is igent mondott, akinek egész Felvidék együtt szurkolt, ezért számára sem volt kérdés, hogy Münchenből hazarepüljön a felvételekre.

Az énekesek csapatát Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar Harmónia-díjas frontembere is erősíti elsöprő hangjával, ugyanúgy, ahogy Menyhárt József, zenei körökben a Kicsi Hang verséneklő együttesből ismert énekes-zenész, aki nem mellesleg a Magyar Közösség Pártját vezeti. A hölgyek közül Salgó Viktória, a budapesti NDK zenekar énekese, Kaszmán-Saróka Liliána a farnadi Estendøn vezetője, a rozsnyói Endorfin énekese, Papp Viki, s a szövegíró, Dékány Niki is hozzátettek a dalhoz. Idén sem maradt ki a párkányi jóvilágvan zenekar, Szabó Máté és Bokor Réka is közreműködnek.

Az énekesek közül majdnem mindenki járt már Gombaszögön, de többen idén is fellépnek a fesztiválon: a Ghymes, az NDK, az Estendøn, a Jóvilágvan, a Kicsi Hang és az Endorfin koncertjeinek is örülhetünk.

 A gazdag zenei kínálat mellett, az idei esemény két tucat civil szervezet összefogásával, több mint 400 programmal valósul meg, érdekes közéleti, tudományos és művészeti előadások, beszélgetések és foglalkozások keretében. Ezen kívül sport, kézművesség, lovastúrák, ügyességi- és csapatjátékok is gazdagítják az idei programot. 

A Felvidék Allstars ötlete

A Felvidék Allstars ötlete még 2015-ben pattant ki Bokor Réka (jóvilágvan) fejéből. „Bár a felvidéki zenei szcéna nagyon kicsi, fontos, hogy tudjunk egymásról, támogassuk egymást és összetartsunk” – fogalmazta meg az alapgondolatot. Akkor a Levegő c. produkció 12 énekes és 9 zenész közreműködésével jött létre, s az év dala kategóriában Harmónia-díjjal jutalmazták.

  

„Igyekeztünk a lehető legszélesebb zenei palettát megszólítani, ami sikerült is, hiszen a dalokban a rock énekesek együtt énekelnek a népi, opera illetve pop énekesekkel. Ez a színes egység a cél, ettől markolnak a Felvidék Allstars dalok az ember szívébe. Jó látni, hogy a zenészek milyen szívesen mondanak igent a felkérésre, ezzel is erősítve a dal és Gombaszög összetartást sürgető üzenetét” – nyilatkozta Orosz Örs, Gombaszög főszervezője.

Az Otthonos videoklipjét Laczkó Sándor rendező álmodta meg, aki Gombaszögön és külső helyszíneken is forgatott a népes szereplőgárdával és a gombaszögi szervezőcsapat segítségével.

(bokor)

 

gszhimnusz-bokor.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.