lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. december 8., 13:26

Bárdos Judit: kalandvágyó és vagány lány

Négy filmben láthatjuk a vásznon az idén. Csehül, szlovákul, magyarul játszik mai és kosztümös lányokat. És mesehősöket is. Egy filmbeli ördögöt szelídítő lány mellett ő Süni Presser Gábor–Sztevanovity Dusán–Horváth Péter A padlás című musicaljében a Komáromi Jókai Színházban. Bárdos Judit filmszínésznővel, színésznővel beszélgettünk.

Bárdos Judit
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Archívum

Szereti a meséket?

Olvasni, nézni és játszani is imádom őket. A rút kiskacsát nagyon sajnáltam, meghatott a története. Az Oroszlánkirályt, a 101 kiskutyát, a Pocahontast többször láttam. A tévében a Magyar népmeséket sosem hagytam ki. Karácsonykor pedig kötelező a Három mogyoró Hamupipőkének.

A minap került a mozikba második mesefilmje, az Ördögi toll, Marek Najbrt rendezésében.

Tavaly augusztusban és szeptemberben forgattuk Vychylovka falumúzeumában, illetve egy csehországi várban. Ebben a mesében a pokol egy hivatal, ahol egy ördögi toll írja az emberek bűneit, hogy jobbak legyenek. Lucifer az emberek közé küldi kissé együgyű fiát, hogy ott cseperedjen férfivá. Ekkor találkozik vele Markéta, a szlovák szinkronban Grétka, akit játszom. Én vezetem be az ördögfit az emberek világába. Végül kiderül, Lucifer fia csak félig ördög, mert anyukája ember volt.

Fotó:  Archívum

Milyen partnere volt Ján Cina?

Régóta színész, jó volt vele játszani. Láttam őt komoly cseh sorozatokban. Kiválóan énekel. A csehországi Sztárban sztárt is megnyerte.

Hívták önt is a műsorba?

Meghívtak a válogatásra, de nem mentem el. Nem tartom magam jó énekesnek, a tévében pedig végképp nem akartam énekelni, sem a bulvárban szerepelni.

Ezt mindig sikerül elkerülnie?

A nagyobb rendezvényeken, Karlovy Vary filmfesztiválján úgy fotózzák az embert, hogy nem is kérdezik meg, vagy éppen úgy készítenek egy interjút a tévébe, hogy azután az egy bulvárportálon jelenik meg, és olyan címet adnak neki, amit az ember csak akkor talál meg, amikor a cikk fent van a neten, és nem tud vele mit kezdeni. A cseh bulvár kemény. A csehországi színészeket bármikor, bárhol lefotózzák. Nem élek ott, engem ez kikerült. Adtam csehül interjúkat, de mivel nem ismernek annyira, csak alapdolgokat kérdeztek az újságírók. Hogy utaztam, honnan van a ruhám, hová megyek tovább. Ilyesmiket.

Fotó:  Archívum

Kiket alakított az idén a filmvásznon?

A Backstage című filmben, amely egy táncos show kulisszái mögött játszódik és a Fair Play című előző filmem rendezője, Andrea Sládečková rendezte Editet, a dramaturgot alakítom, aki először kap lehetőséget egy ekkora show‑ban. Először örül, majd rájön, hogy nem tud elég durva lenni a show‑hoz, és nem neki való ez a feladat. A Chata na prodej, vagyis az Eladó nyaraló című filmben Lucia szerepét bízta rám Tomáš Pavlíček rendező. Csehországban most sokan eladják a ki nem használt nyaralóikat. Amelyben forgattunk, az egyik díszletes lány nyaralója volt. A történet szerint a filmbeli család szervez még egy utolsó nagy bulit, mielőtt eladják a nyaralót. Az általam játszott lány a fiuk barátnője.

Szeréna, a kalapszalon egyik dolgozója Nemes Jeles László Oscar‑díjas rendező Napszállta című filmjében.

Ő is riválisként tekint Leiter Íriszre, a főhősnőre, akárcsak a többi, kalapszalonban dolgozó hölgy. Nemes Jeles László egy kicsit Kristóf Györgyre, az Out című film rendezőjére emlékeztetett. Azt éreztem, hogy belém lát. Sokszor kérdezni sem kellett, magától értetődőek voltak az instrukciói. Ha bizonytalan voltam, ő tudta, mit kell mondania. Ezek a rendezők az elejétől kezdve tudták, mik a képességeim, miben adhatnak szabadságot, és mikor van az a pillanat, amikor segíteniük kell.

A színházban milyen szerep várta?

Polly Meara, Neil Simon Gingerbread Lady című darabjában, amelynek magyar címe még nincs is, talán a Mézeskalácshölgy a megfelelő cím. Anya és lánya drámája a történet. A dzsessz­énekes anya alkoholelvonóról tér vissza, és szeretne új életet kezdeni. Az apával élő lánya szeretne visszatérni hozzá. Kiderül, Polly érettebb, mint az anyja, aki kilencéves korában adott neki egy mézeskalácsházat, benne egy hölg­gyel. Ennek morzsáit őrzi a lány. Valéria Schulczová forgatókönyvíró rendezte, aki sok szlovák sorozatot írt. Szeretik a nézők az előadást, nagy sikerrel megy a Hviezdoslav színházban.

Fotó:  Archívum

Most pedig Sünit játssza A padlás című félig mese, félig musicalben. Nyolcvannyolcban mutatta be a Vígszínház. Amikor ön született.

Gyönyörű a zenéje! Méhes László rendező rengeteg ötletet talált ki. Sok minden teljesen más lesz, mint a Vígszínház előadásában volt. Egy zene­akadémiára járó lányt alakítok, aki fülig szerelmes a főhősbe, Rádiósba. Örülök, hogy még csak imitálnom sem kell, hogy tudok hegedülni, mert nem tudok. Ha valahol valamilyen hangszeren kellett játszanom, azt megtanultam. Hegedülni ennyi idő alatt megtanulni lehetetlen. Nem olyan félénk Süni leszek, mint Igó Éva volt az ősbemutatón. Kalandvágyóbb és vagányabb lány leszek, aki nagyon szeret mozizni, és sok helyzetet úgy él meg, mintha mozizna.

Fotó:  Archívum

Sokszor megy majd az előadás. Lesz ideje a karácsonyi készülődésre?

Karácsonykor nem játszom és nem forgatok. Ivo Trajkov macedón rendezővel később lesz még néhány forgatási napom egy új filmben, ami majd jövőre kerül a nézők elé. A padlást december 30‑án játsszuk majd délután és este, jut idő az ünnepekre. Mézeskalácsot és tortát sütök majd karácsonykor. Olyankor eljönnek a rokonok, vagyunk vagy huszonöten. Ebédre érkeznek, és egész nap maradnak. Vannak rokonok, akikkel csak húsvétkor és karácsonykor találkozom, illetve ha itt‑ott eljönnek egy előadásra. Sok a rokon kisgyermek. Tőlük még intenzívebb az ünnep.   

Az interjú megjelent a Magyar7 hetilap 2018/49. számában.

Bárdos Judit
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.