lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2022. június 9., 08:54

Az öröm szinte tapintható volt

A 2021-es online forma után idén már a dunaszedahelyi színpadon csillogtatták meg tehetségüket a 46. Duna Menti Tavasz tíz báb- és tíz gyermekszínjátszó-csoportjának lelkes tagjai. A Duna Menti Tavasz Életműdíját, a Dusza István Díjat a füleki Szvorák Zsuzsa kapta.

dmt
Fotó: Nagy Attila

Gyermekzsivaj, zenés előadás, pattogatott kukorica és vattacukor várt minden érdeklődőt a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Kisebb érdeklődés, nagyobb lendület

– Év elején, február környékén felmértük a csoportok érdeklődését, kik azok, akik mindenképpen részt vennének a Duna Menti Tavaszon – mondta a szervező Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

Pozsonytól egészen Királyhelmecig voltak olyan csoportok, amelyeknek sikerült teljesen új darabbal készülniük, de voltak olyanok is, akik leporolták és felújították a régebbi előadásokat, s ezeket állították színpadra.

 – A zsűrinek is nehéz dolga volt, mert valóban érdekes és technikailag is szép produkciókat láttak. A bábosok zsűrijét Badin Ádám bábművész, Csepi Zsuzsa bábjátékos és Szabó Zsuzsa magyarországi báb- és díszlettervező alkotta.

– A bábos csoportokra jellemző volt, hogy sok gyermekkel dolgoztak a színpadon, vagyis mindenki szépen tudott érvényesülni a játék során. Az összes előadásban találtunk olyan, a továbbiakban a csoportok hasznára váló értéket, útravalót, amelyért érdemes tovább dolgozniuk – mutatott rá Szabó Zsuzsa.

  • A bábosok Bronzsávos Minősítését a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda Csipcsirippek Bábcsoportjának, a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Mazsola Bábcsoportjának és a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ Gézengúzok Bábcsoportjának adták.
  • Ezüstsávos Minősítést vihetett haza a pozsonyi Duna utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri Bábcsoportja, a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tekergők Bábcsoportja, a Kisgéresi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Mustármag Bábcsoportja, valamint a feledi Szombathy Viktor Magyar Tannyelvű Alapiskola Meseláda Bábcsoportja.
  • Az Aranysávos Minősítés a szenci Szenczi Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tátika Bábcsoportjának járt, a hetényi Református gyülekezet és a Tarczy Lajos Alapiskola Tábita Bábcsoportjának és a gömörfalvai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportjának.
  • A gyerekzsűri díját a hetényi Református gyülekezet és a Tarczy Lajos Alapiskola Tábita Bábcsoportja kapta.

A színjátszó csoportokat Regős János színész, rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Varga Emese dramaturg és Benes Tarr Csilla színész-drámatanár zsűrizték.

A lezárások időszaka után felemelő volt látni, hogy ennyi csapat összejött. A belefektetett energia mind a felkészítők, mind a játszók részéről érezhető volt, a belőlük áradó lelkesedés és öröm pedig szinte lefolyt a színpadról. Röviden szólva a Duna Menti Tavasz szelleme újjáéledt, hála a töretlenül tovább munkálkodó alkotóknak és szervezőknek

– emelte ki Benes Tarr Csilla.

  • A színjátszók Bronzsávos Minősítését a Perbetei Alapiskola Tündérvirágok Színjátszó Csoportja, továbbá a bodrogszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Teknőcök Színjátszó Csoportja kapta.
  • Ezüstsávos Minősítést a bátkai Heuréka Magán Alapfokú Művészeti Iskola és a Bátkai Alapiskola és Óvoda Huncutkák Színjátszó Csoportja kapott, valamint az alistáli Művészeti Alapiskola Csip-csirip Színjátszó Csoportja.
  • Aranysávos Minősítés az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Búzácska Gyermekcsoportjának járt, illetve a királyhelmeci Egyesített Iskola Varázskerék Színjátszó Csoportjának.
  • A gyerekzsűri díját a királyhelmeci Egyesített Iskola Varázskerék Színjátszó Csoportja, a Káló, a cigánylegény előadásáért kapta, rendezte: Pirigyi Mária és Szabó Alica.
  • A zsűri különdíjjal ismerte el Rádi Mátyásnak, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Búzácska Gyermekcsoport szereplőjének a színészi alakítását.
  • Különdíjat kapott az autentikus atmoszféra megteremtéséért a királyhelmeci Egyesített Iskola Varázskerék Színjátszó Csoportja, a Káló, a cigánylegény előadásban.
  • Különdíjat kapott az összjátékért az alistáli Művészeti Alapiskola Csip-csirip Színjátszó Csoportja, a Mi a manó? előadásában, rendezte: Pataky Ádám
dmt
Fotó:  Rózsár Vince
Élmények sora

A Csemadok Füleki Alapszervezete és a Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium Zsibongó Kisszínpad csapatának tagjai hihetetlen céltudatossággal vették birtokukba a világmegváltó deszkákat.

Az Itthon vagyunk című szerkesztett játék a címből adódóan Fülekről szólt; a kezdetektől egészen mostanáig bemutatták például a helyi piac fejlődését, a vasút történetét és igazából szülőhelyük sajátosságait.

Mi azért jöttünk, hogy megszerezzük a Gyémántsávos Minősítést, s hogy mindenkit letaroljunk a színpadról. Úgy véljük, hogy ezt a célt maradéktalanul elértük"

- mondták el a füleki gyerekek, és kiemelték Tóth Viktória nevét is, aki a zsűri különdíjában részesült.

  • A szerkesztett játékoknál Bronzsávos Minősítést a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola Aranykapu Színjátszó csoportja és az alistáli Művészeti Alapiskola Színjátszó Csoportja kapott.
  • Ezüstsávos Minősítés a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete Fókusz Gyermekszínpadának járt.
  • A Gyémántsávos Minősítés nyertese a Csemadok Füleki Alapszervezete és a Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium Zsibongó Kisszínpada, rendező: Szvorák Zsuzsa.
  • A gyerekzsűri díját az alistáli Művészeti Alapiskola Színjátszó Csoportja, a Gondold újra előadásáért kapta, rendezte: Pataky Ádám.
  • A zsűri különdíjban részesítette a színészi alakításért Tóth Viktóriát, a Csemadok Füleki Alapszervezete és a Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium Zsibongó Kisszínpada szereplőjét.
Szvorák Zsuzsát, a gyermekszínjátszó mozgalomban kifejtett több évtizedes áldozatkész munkája elismeréseként Dusza István díjban részesítették a rendezők.

Lapunknak azt is elmondták a fülekiek, hogy a jövőben már csak az Apropó Kisszínpad működik tovább, Szvorák Zsuzsa azonban ugyanakkora erőbedobással folytatja a munkát a fia-  talokkal, mint annak előtte. A gyerekek szerint egyébként játszani csak úgy lehet, ha az ember élvezi, és az tanácsolják az utánuk jövő színjátszóknak, hogy legyenek nyitottak az új ötletekre, beleéléssel játsszanak, mert anélkül nem megy!    

Megjelent a Magyar7 2022/23. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.