2021. szeptember 22., 10:19

Az Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományozták posztumusz Laczkó Lajosnak

Idén a  Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából 8 országból 34-en részesültek a kultúra lovagja elismerésben. A Covid miatt azonban az átadó ünnepségre csak szeptember 18-én került sor a budapesti Stefánia Palotában.        

díj

A Felvidékről Balogh Gábor és Pék Zoltán a megtisztelő Magyar Kultúra Lovagja díjban  részesült, míg a borsi Laczkó Lajosnak, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elhunyt elnökének posztumusz az  Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományozták. Őt az átadó ünnepségen fia, Laczkó István képviselte.

ünnepség
Fotó:  Zsebik Ildikó

A bírálóbizottság az elhunyt méltatásában többek között a következőket emelte ki:  

Laczkó Lajos, a II.  Rákóczi  Ferenc Polgári Társulás elnökeként vezette a rábízott közösség programjait, közművelődési és hagyományőrző eseményeit, haláláig ápolta a nagyságos fejedelem emlékét.

 Közösségi és egyéni életében egyaránt felhívta a figyelmet a település önellátásának a fontosságára. Szorgalmazta a falvakban lévő munkahelyek megmentését, a határ menti fejlesztéseket és együttműködést. Támogatta a helyi iskolát és a település arculatának javítását. Egyéni életével és közösségével hozzájárult ahhoz, hogy II. Rákóczi Ferenc szülőhelye Európa közkincsévé – néhai Hajdú Jenő után: „Magyar Betlehemmé” – váljon.

A Társulás Rákóczi-kultuszt ápoló tevékenységét a Felső Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a „Felső Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel” ismerte el.

Az elismerést „a határon túli magyar kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta.” Az átadó ünnepségre Laczkó Istvánt elkísérte a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás jelenlegi elnöknője, Veszprémi Zsuzsanna, illetve helyettese, Szegedy Mária.

A nívósan megszervezett ünnepségen azt is megtudhatták, hogy Laczkó Lajos lovagi emlékoszlopát 2021. szeptember 25-én (szombaton) 11 órai kezdettel az Európai Kultúra Napja keretében Aranyosapátin avatják fel.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.