lapajánló
Gyorsuló uszonyok, a megújulás feltételei és a hazatérő Esterházy leszármazottak
Magyar7 - 36. száma
2024. június 21., 09:09

Afrika számol

Claudia Zaslavsky (1917–2006) amerikai tanárnő volt, aki olyan iskolákban tanította a matematikát, ahol afroamerikai gyökerű diákjai is voltak.

afrika
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Érdekelte őt, hogy milyen szerepet játszik az afrikaiak életében a matematika. Elmondható, hogy azon kevesek egyike volt, aki saját kutatásai alapján is bizonyította, hogy a „fekete kontinens” lakói – az európai tudományos körökben elterjedt nézettel ellentétben – egyáltalán nem primitívek, csak életmódjuk alapvetően eltér az amerikai vagy az európai fehérekétől.

A szerző munkája nem pusztán matematikatörténet, hiszen néprajzi vonatkozásokról, komoly szellemi erőfeszítést igénylő játékokról, mértékekről, időszámításról, kereskedelemről, hiedelmekről és babonákról is számot ad.

Munkájában fényképész férje és Afrikában tanárként tevékenykedő fia is segítette. A könyv magyar fordítása negyven évvel ezelőtt jelent meg.

Megjelent a Magyar7 2024/25. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.