Add tovább a lángot!

ma7 2019. augusztus 29., 18:40

A Csemadok 2016-os közgyűlésén elindította ifjúsági programját. A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség korábban is nagyon sok olyan rendezvényt tartott, amelyet a gyerekeknek és az ifjúsági korosztálynak szerveztek meg, gondoljunk itt többek között a Duna Menti Tavaszra, a Tompa Mihály Országos Versenyre vagy az Ipolyi Arnold Népmesemondó versenyre, a gyermek és ifjúsági táborokra, versenyekre.

Fotó: Cséplő Ákos

A három évvel ezelőtt megalakult Csemadok Ifjúsági Tanács a Petőfi Sándor Program két ösztöndíjasának, Balázs Lillának és Pap Boglárkának segítségével nyár elején meghirdette az Add tovább a lángot – Ifjúsági Közösségépítő Képzést.

Augusztus 25-e és augusztus 28-a között a szenci Csemadok üdülőben találkozott az az öt fiatal, akik a kommunikációs tréningen és a csapatjátékokon túl megismerkedtek a Csemadok struktúráival, rendezvényeivel, múltjával. Közösen megalkottak egy ifjúsági stratégiát, megírták egy rendezvény forgatókönyvét, elkészítették annak reklámját, majd cikket írtak annak megvalósulásáról. 

Fotó: Cséplő Ákos

A szervezők célja az volt, hogy a képzésen résztvevő fiataloknak nagyobb rálátásuk legyen a Csemadok működésére, hogy segíteni tudjanak az alapszervezeteknek a szervezési munkákban.

A táborozók rendhagyó történelem órán is részt vettek, ugyanis a városban lévő Esterházy Jánosnak emléket állító táblánál és a hősi halottak emlékművénél megemlékeztek a második világháború utáni eseményekről, Szenczi Molnár Albert köztéri szobránál a zsoltárfordító, nyelvészre emlékeztek. Valamint a barokk kapu alatt, ami a korábbi fogadó kapuja volt, a Mária Terézia által Szencen alapított Collegium Oeconomicumról is tanultak a fiatalok, ami a Monarchia első gazdasági főiskolája volt.

 

Képgalériánk:
Fotó: Cséplő Ákos

A képzésére ellátogatott Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is, aki a táborozókkal a Csemadok jövőjéről és a magyar közösség állapotáról is beszélgetett. Az elnök elmondta: a fiatal generációra kell építeni, szükség van rájuk, mert a látásmódjuk más, de a céljaik ugyanazok, mint az idősebb korosztályé.

 

A rendezvény 28-án kiértékeléssel zárult, amelyen a képzés résztvevői elmondták: végre megismerték a Csemadok működését, és olyan programokon vehettek részt, amely lelkileg feltöltötte őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS