2019. február 26., 16:09

A néző dönt a Thália Színház új előadásában

A kassai Thália Színház március 1-jén tartja új előadásának, Ferdinand von Schirach Terror című bírósági drámájának bemutatóját. A darab érdekessége, hogy a végén a nézők döntik el, bűnös-e a bíróság elé álló pilóta.

img_3624.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

Czajlik József, a Thália Színház igazgatója, a darab rendezője elmondta, a színdarab egy morális dilemma elé állít bennünket, egy bírósági tárgyalás során „azokat a kérdéseket feszegeti, a jog hogyan tud az új kérdésekre új válaszokat adni, illetve mi hogyan látjuk az új helyzetekre adandó saját új válaszainkat”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a darab története nagyon egyszerű. Egy katonai pilótának döntenie kellett, lelő egy terroristák által eltérített, egy stadion felé tartó utasszállító repülőgépet.

Dönteni kellett: 70 ezer néző a stadionban vagy 164 utas a fedélzeten. Lars Koch döntött, megölt 164 embert. A bírósági tárgyalásán sorjáznak az érvek és ellenérvek, árnyalódik az alaphelyzet, bonyolódik a döntés háttere. A kérdés végül mégiscsak végtelenül egyszerű: gyilkos vagy nem gyilkos? Mi lenne, ha nekünk kellene arról dönteni, hogy bűnös-e vagy sem? Ahogy a főszereplő is a saját bőrén tapasztalta meg, milyen is dönteni, hogy az állásfoglalásnak visszafordíthatatlan következményei vannak, úgy a nézők is megtapasztalhatják, milyen is felelősséget vállalni a véleményünkért.

Habodász István és Nagy Kornélia
Habodász István és Nagy Kornélia
Fotó:  Fábián Gergő

Czajlik József megjegyezte, a kortárs német szerző drámáját világszerte játszák, 97 színház műsorán szerepel. Létezik egy honlap, ahol megtekinthető, hogyan szavaztak más színházak közönségei, országonként összesítve, illetve egy-egy színházra lebontva, kiderül, hányszor mentették fel, illetve ítélték el a nézők a pilótát. A rendező egyúttal köszönetet mondott Mészáros Lajos volt alkotmánybírónak a jogi háttér, az alapállások ismertetésében, a bírósági környezet megteremtésében nyújtott segítségéért.

Forgács Miklós dramaturg elmondta, a darab kiválasztásánál három szempontot vettek figyelembe. Egyrészt fontosnak tartják, hogy kortárs drámákat mutassanak be a közönségnek, mai szövegekkel járjanak körbe mai témákat. „Másrészt Czajlik Józsefnek rendezőként és színházigazgatóként egyaránt nagyon fontos a közösségépítés, és itt a darab végén a nézők szavaznak, ők az esküdtek. Ez is egyfajta közöségi rituáléhoz, szertartáshoz vezet, tulajdonképp összekapcsolja az embereket, reményeink szerint valamiféle új közösséget tud teremteni” – fejtette ki. „A harmadik: nagyon fontos olyan dolgokról beszélni, amire nem biztos, hogy tudjuk a jó válaszokat, és amiről érdemes gondolkodni. Ez a darab nem megkönnyíti, inkább megnehezíti a dolgunkat” – fűzte hozzá.

Nagy kihívás a színészeknek

A drámában a bíróság elnökét alakító Nagy Kornélia arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy kihívás olyan szerepet játszani, amikor a darab egész ideje alatt ülnie kell, emellett maga a szöveg is nagyon összetett, jogi nyelvezetű. „Le a kalappal minden jogász, a bírósági eljárások minden szereplője előtt, akik napról napra ezzel foglalkoznak” – mondta. Egyúttal rámutatott, bár ő játssza a bírósági elnök szerepét, ítéletet nem ő mond, hanem a nézők.

Menszátor Héresz Attila, aki Biegler, védő szerepét játssza, szintén azt hangsúlyozta, milyen nagy kihívás elé állítja a színészeket a Terror. „Nem ártott volna egy jogi egyetemet elvégezni ehhez a darabhoz” – jegyezt meg a budapesti színész. „A valóságot és az igazságot csak egy milliméter választja el, és ez borzasztóan érdekes. Egy pillanat alatt teljesen más koncepcióval áll az ember ahhoz, hogy igaza volt-e a pilótának, hogy lőtt” – fűzte hozzá.

A vádlott, Lars Koch szerepét alakító Habodász István úgy vélekedett, 26 évesen, egyetemistaként eljátszani egy ilyen szerepet, ilyen kihívással szembenézni egyrészt megterhelő, másrészt jó is. „Ez egy egész darab speciális. Azzal szembesülni a színpadon, amikor 164-szeres gyilkossággal vádolják az embert, az nem mindennapi” – emelte ki a kaposvári egyetem végzős hallgatója, aki gyakorlaton van a Thália színházban. Mint mondta, végig a színen van, szinte végig ül, ráadásul a színpad centrumában, a nézőkkel szemben, ami hatalmas koncentrációt és figyelmet igényel. „Ez nagyon nehéz, meg is voltam ijedve, de ez mostanra elmúlt, ami nagymértékben a stábnak köszönhető. Úgy gondolom, jó csapat jött össze, és ebbe mindenki beletartozik, a súgótól a műszaki emberekig” – mondta. Hozzátette, nagyon érdekli, a darab végén a nézők hogyan döntenek majd. „A szavazatoknál az fog kiderülni, hogy mennyire éljük meg azt, ami körülöttünk van. Mert bennem abszolút bennem van az, amiről a szerepem is beszél, a fenyegetettség” – fogalmazott.

img_3624.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

zsarat 2019. 02. 28., cs - 13:15
Mit kell ezen ennyit filózni, bűnös vagy nem bűnös? Persze, hogy nem bűnös! A hazáját védő katona sem bűnös, amikor megöli a támadót. Ezeknél sokkal nagyobb kérdőjelek vannak a világban. Ez egyértelmű.