2019. március 10., 09:06

A magyar asztali citera típusai

Ezzel a címmel jelent meg Borsi Ferenc új könyve, amelynek bemutatójára március 9-én került sor Dunaszerdahelyen a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nagytermében. Az intézet mellett a bemutató társszervezője a Csemadok Nagyabonyi Alapszervezete volt.

A magyar asztali citera, kiadvány
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és a könyv szerzőjét, Borsi Ferencet, akinek hiánypótló szakkönyve az intézet gondozásában jelent meg. Huszár László beszédében kiemelte Borsi Ferenc szerepét a mai felvidéki citerazenében, hiszen a népzenész oktató több mint húszéve a Biborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőnek és az országos citeratalálkozóknak is az állandó szakembere, valamint a nyári felvidéki népzenei táborok művészeti vezetője is.

(balról) Huszár László és Borsi Ferenc
Fotó:  Szabados Kati
(balról) Huszár László és Borsi Ferenc

Borsi Ferenc, az Óbudai Népzenei Iskola tanára, a Magyar Kultúra Lovagja, először arról beszélt, hogy életében milyen meghatározó élmények vezették el őt a népzenéhez. A pedagógus családból származó délvidéki, csókai citeramester először vegyészmérnöki diplomát szerzett, de már tizenhatévesen a helyi citerazenekar vezetője volt. A délszláv háború idején Magyarországra került, ahol már csak a népzenével és annak oktatásával foglalkozott. A Népművészet Ifjú Mestere cím mellé népzenetanári oklevelet szerzett.

Borsi Ferenc
Fotó:  Szabados Kati
Borsi Ferenc

Eljön az idő az ember életében, amikor tudatosítja, hogy az egész hagyományőrzés, de nemcsak az, valójában a civilizáció is azon múlik, hogy mi az, amit megőrzünk és átadunk, és ugyanakkor mi az, amit átvesz tőlünk az utánunk jövő nemzedék. A néphagyomány őrzése csak akkor nyer értelmet, ha a nemzedékek összefogódzkodnak és apáról fiúra, nagyapáról unokára száll a hagyomány.

– mondta Borsi Ferenc. Hozzátette, hogy akik ezt megértik, azoknak a felelőssége és kötelessége, hogy keressék a továbbadás lehetőségeit, a csatornákat, amelyeken át a fiatalokat meg tudják szólítani.

Nagyabonyi Citerazenekar és Csillagfürt Népdalkör
Fotó:  Szabados Kati
Nagyabonyi Citerazenekar és Csillagfürt Népdalkör

A népzenészt az est folyamán Nagy Tibor kérdezte a magyar citerákat rendszerbe foglaló kiadvány létrejöttéről. A szerző a hallgatóságnak röviden összefoglalta a könyvben bemutatott citeratípusokat, több érdekes részlettel tarkítva előadását.

A Hodosi Citerazenekar
Fotó:  Szabados Kati
A Hodosi Citerazenekar

Borsi Ferenc A magyar asztali citera típusai című kötetben a mintegy tizenötéves, a hagyományos, egyszólamú magyar citerákat feltáró-kutató munkáját összegezte.

A naszvadi Sústya Citerazenekar
Fotó:  Szabados Kati
A naszvadi Sústya Citerazenekar

A dunaszerdahelyi könyvbemutatót citeramuzsika és népdaléneklés tette teljessé. A Hodosi Citerazenekar, a Nagyabonyi Citerazenekar és Csillagfürt Népdalkör, valamint a naszvadi Sústya Citerazenekar előadását hallhatta a közönség.

A Nagyabonyi Citerazenekar
Fotó:  Szabados Kati
A Nagyabonyi Citerazenekar

A magyar asztali citera, kiadvány
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.