magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. november 30., 22:00

A káposzta savanyítása Motolla módra

A Motolla Kézműves Baráti Kör egyike azoknak a műhelyeknek, amelyek a magyar hagyományokat továbbörökítik.

Tapossák a káposztát
Tapossák a káposztát
Fotó: Motolla Kézműves Baráti Kör Facebook-oldala

A legutóbbi sikeres pályázatuknak köszönhetően azt mutatták meg az érdeklődőknek, hogyan kell cseréphordóban hagyományos módon káposztát savanyítani. 

Fejes káposzta, birsalma, só, fekete bors, hagyma – csupán ennyi hozzávaló szükséges a cseréphordóban készült savanyú káposztához. Egykor a savanyú káposzta elkészítésére egy egész napot áldoztak a családok. A füleksávolyi Tőre Éva is szívesen emlékszik a régi időkre. 
Rendszeresen raktunk el télire káposztát. Két hokedlire kifeszítettünk egy nagy kockás abroszt, a hokedlikre rátette édesapám a káposztagyalut, és azon legyalulta a megfelelő káposztamennyiséget. Közben hagymát tisztítottunk, elkészítettük a fűszereket.

Majd anyukám gumicsizmát húzott, amit csak erre használt. A fahordóba beállítottak minket, gyerekeket is, ők belerakták a sózott káposztát, és együtt tapostuk. Amikor levet engedett, jött a következő adag káposzta, és így telt a hordó. A tetejére nagy követ és faléceket tettünk nehezéknek, és a konyhában hagytuk, melegben. Olyan érdekes, bugyborékoló hangot adott ki, pár nap után megindult az erjedés, majd két-három hét múlva lehetett kóstolni a nagyon finom savanyú káposztát. Vidám, jó hangulatú esték voltak ezek, együtt volt az egész család" – mesélte Éva néni. 

Hozzátette, 2-3 naponta érdemes átforgatni a káposztát, majd ugyanúgy „lesúlyozva” visszazárni a hordót. A savanyított káposzta évszázadok óta fontos része a magyar konyhának, kiváló tápanyagforrás, rengeteg C-vitamint tartalmaz, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez a téli hónapokban. Ezért már ősszel érdemes berakni, hogy télire biztosítsuk a megfelelő vitaminforrást. Nem beszélve a sok finom káposztás ételről. 

Nagyon szeretjük a tócsni mellé, a gulykához, imádjuk a töltött káposztát, a székelykáposztát, a káposztalevest, a dinsztelt káposztát, a káposztás haluskát, úgyhogy minden mennyiségben jöhet a káposzta

– mondta mosolyogva Csányi Ildikó. 

A Motolla Kézműves Baráti Kört pedagógusok hozták létre. Egyre többen válnak „motollásokká”, így a gömörsídi Motolla Közösségi Ház a kézműves-foglalkozások munkával (és élettel) teli otthonává vált. Bútorfestő tanfolyamot és kiállítást is tartottak már a házban, télen pedig molnárkalács sütésével készülnek majd az ünnepre. 

Tapasztalatból tudjuk, hogy a településeken már nem járnak úgy össze az emberek, mint régen. Ezért kalákamunkák és egyéb alkotó tevékenységek kapcsán próbáljuk újraéleszteni a közösségi együttlétet. Írtunk egy pályázatot „Egy év falun” címmel, amelybe belefoglaltuk a faluban zajló évközi nagyobb munkálatokat. Így a szüretet és a borkészítést, a káposztataposást, a Márton-napi lúdsütést

– mondta el Benko Tünde népművész.

A gömörsídi Közösségi Házban a népi mesterségek felélesztésével szeretnék elősegíteni a fiatalok szülőföldön maradását.

Megjelent a MAGYAR7 47. számában.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.