2020. február 18., 08:40

A héten mutatják be A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot a Tháliában

A héten mutatják be a kassai Thália Színházban az 50., jubileumi évad harmadik premierjét, A Noszty fiú esete Tóth Marival című Mikszáth Kálmán-adaptációt. A darab rendezőgárdája hétfőn tartott sajtótájékoztatót.

thalia-marai-3-.jpg
Czajlik József, a Thália igazgatója.

Forgács Miklós, a színház dramaturgja a feldolgozott regényt ismertetve elmondta: egy társadalmi és erkölcsi problémákat is feszegető szerelmi történtről van szó. A mű főhőse egy pénztelen dzsentri, aki végül házassági csalásra adja a fejét. Elcsábít egy fiatal lányt, aki a családjával együtt milliomosként tért haza Amerikából.

A szerelem és a pénz mellett az is fontos szerepet játszik a regényben, hogyan állunk hozzá az olyan fogalmakhoz, mint a becsület, a tisztelet vagy a tisztesség”

– fejtette ki Forgács, aki szerint a történet párhuzamba állítható a jelenünkkel is.

A mű az arisztokrácia hanyatlásának és a polgárság megerősödésének korában játszódik. 1908-ban jelent meg, két évvel a szerző halála előtt.

A szereplők nagy korszakváltásokat éltek meg, nem tudták, mi a jó és mi a rossz. Száz évvel később mi már könnyen ítélkezünk arról, ki cselekedett helyesen. Azt akarjuk, hogy jusson a nézők eszébe: a mi korunkban sem láthatjuk világosan és tisztán, hogy mi történik körülöttünk”

– mondta el a darabról Forgács.

A színdarabot László Sándor rendezte, aki másodszor dolgozott együtt a kassai színházzal. A regényt a vajdasági Gyarmati Kata adaptálta színpadra.

A darabban szinte a teljes társulat szerepet kapott. A 17 alakot 15 színész formálja meg. Noszty Ferit Nádasdi Péter alakítja. Tóth Mari szerepében Rab Henriettát láthatja a közönség.

Utóbbi elmondta: úgy véli,

Tóth Mariéhoz hasonló problémákkal küzdenek azok a fiatalok is, akik külföldre mennek dolgozni, de egy idő után hazavágynak. Ha gazdag emberként térnek vissza, nem tudhatják, hogy igazán szeretik-e őket, vagy csak a pénzük miatt.

A premierre csütörtökön, február 20-án, 19 órától kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.