2019. július 4., 07:04

A frissen végzett Habodász István a Pesti Magyar Színházhoz szerződik

A kitűzött cél melletti kitartás, a folyamatos szorgos munka és a kellő szakmai alázat együtt színészdiplomát terem – állítható Habodász István eddigi életútjának alakulása kapcsán. A komáromi fiatalembert harmadszorra vették fel a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművész szakára, ahol a napokban végzett. Diplomája átvétele után a fiatalon elhunyt felvidéki színművészről, Kaszás Attiláról írt szakdolgozatáról és a Pesti Magyar Színházhoz való szerződéséről is nyilatkozott a Ma7-nek.

habi végzett
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Éder Veronika

Beszélgetésünk elején elárulta: a diplomaosztó ünnepségen kissé fura érzés kerítette őt hatalmába, mert számára hihetetlennek tűnt, hogy öt évnyi kemény munka után végre hivatalosan is színművésznek nyilvánították őt.

Az első három egyetemi év volt a leghúzósabb, mert nagyon sokféle óránk volt, és rengeteget próbáltunk.

Gyakran akár hajnali háromig is, és hétvégékre, ünnepnapokra is csak ritkán tudtunk hazautazni. Sokat és keményen dolgoztunk, de a nehézségekkel együtt örültünk a különféle fellépési lehetőségeknek“ - magyarázta.

Fotó:  Éder Veronika

Kaszás Attiláról jelesre írta meg a szakdolgozatát

A szakdolgozata megírása és az államvizsgája letétele előtt egy diploma-produkcióban is bizonyítania kellett. Mivel akkoriban gyakran játszott a kassai Thália Színházban, többedmagával együtt kimaradt az osztálya egyetemen készült diploma-produkciójából. Szakdolgozatát pedig a Vágsellyén született, majd Komáromban és Budapesten élt Kaszás Attila színművészről írta, aki az egykori kis Habi fellépését is zsűrizte a Tompa Mihály Országos Versenyen. Színészi munkáját azonban felvételekről ismerte meg.

„Mivel tavaly a Soproni Petőfi Színházban a Hyppolit, a lakájban szerepeltem, s az előadást egyetemünkön is bemutattuk, a vizsgabizottság az abban nyújtott alakításomat fogadta el vizsga-produkcióként. Azt előzőleg már több mint húsz alkalommal előadtuk, ezért a vizsga gyakorlati része nem okozott különösebb fejtörést.

A példaképemről, Kaszás Attiláról írt szakdolgozatomat pedig szeptembertől májusig írtam.

Ahhoz jeles aktorunk hajdani barátainak-kollégáinak, így Rudolf Péternek és Szarvas Józsefnek a segítségét is megkaptam. Témavezetőm, Kéri Kitty színművész-egyetemi tanár és a magyar-történelem szakos nővérem ugyancsak nagyon sokat segített nekem, valamint múzeumi anyaggyűjtést is végeztem.

Fotó:  Éder Veronika

Dolgozatommal és annak megvédése során sikerült bebizonyítanom:

bár Attila már 47 évesen elhunyt, de mivel szinte mindenféle színházi műfajban maradandót alkotott, ráadásul CD-jei is megjelentek, teljes életművet hagyott hátra.

Példa értékű a mindenkori helytállása, hazaszeretete, nemzettudata is. Bírálómtól, Kozma András dramaturgtól jelest kaptam a dolgozatomra“ - tudtuk meg a vonatkozó részleteket.

Kérdésünkre, hogy a téma iránt érdeklődők hol olvashatnák el a szakdolgozatát, azt felelte: nem szeretne kérkedni a munkájával, de a szakdolgozata nyilvános és megtalálható a Kaposvári Egyetemen.

Mesterével is együtt játszhat a pesti színtársulatnál

Bár két évadon át a kassai színtársulatnál szakmai gyakorlaton vett részt, s négy előadásban jó szerepeket kapott, frissdiplomásként mégsem a Thália Színházhoz, hanem augusztus 1-vel a Pesti Magyar Színházhoz szerződött. Az elmúlt hetekben sikeres erdélyi turnén vett részt a jövendő kollégáival.

Ezúton is megköszönöm a kassai lehetőségeket, de mivel Zalán János főigazgatótól kaptam egy szerződési ajánlatot, arra nagy örömmel mondtam igent.

Egyébként a PMSZ elődje az Iglódi István által vezetett Nemzeti Színház volt. Ráadásul Budapesten élünk a kedvesemmel. A kiváló társulatban felvidéki származású színészként Rancsó Dezső és Telekes Péter játszik, s a Kaposváron jövőre végző, párkányi Szurcsik Ádám barátom pedig e színházban tölti a gyakorlati évét, s hosszú idő után majd együtt is fogunk játszani. Megkaptam Rancsó Dezső Ördög-szerepét a Legyetek jók, ha tudtok című produkcióban, amelyet júniusban Csíkszeredán négyszer telt ház előtt mutattunk be. Külön élmény számomra az, hogy a volt osztályfőnökömmel-mesteremmel, Eperjes Károly színművésszel sok közös jelenetben játszom együtt“ - ecsetelte az aktualitásokat.

Vonzó feladatokkal tarkított, bizonytalan művészlét

A PMSZ reperoárjában nyolc éve szereplő Rumini című darabban Roland/ Nudli szerepét vette át az elődjétől.

„E darabban több szerepváltásra kerül sor, s a nyár folyamán indulnak annak próbái. Persze, a Legyetek jók, ha tudtok-ot az új évadban is játsszuk. Ősz elején pedig az első új bemutató, A kincses sziget című musical próbái kezdődnek, amelyben Pewet alakítom. Örülök annak, hogy már az évad elején ennyiféle feladat vár rám, s igyekszem minden szerepben minél jobban helyt állni.“

Végül azt hangsúlyozta, hogy emberileg és szakmailag is nagyon sokat kapott a kaposvári egyetemi évektől.

Annak ellenére, hogy eléggé bizonytalan a művészlét, ma sem választana más pályát magának.

„Engem mindaz épített, ami a selyés érettségi vizsgám után velem történt. Semmit sem kaptam könnyedén, igazságszerető és szókimondó emberként mindenért keményen meg kellett küzdenem. Mivel biztos voltam abban, hogy a színészpálya az életutam, két sikertelen felvételi vizsga után harmadszor is jelentkeztem az egyetemre. Miután felvettek, további kihívások vártak rám, de a nehézségek ellenére sosem mondtam le a nagy álmomról, hogy színművész legyek.

Bár ez nem csak a diplomán múlik, mégis jóleső érzés, hogy azt sok munkával megszereztem. Pozsonyban nem kaptam meg e lehetőséget, ezért Pesten próbálkoztam. Kassai kollégám, Bocsárszky Attila szokta mondogatni, hogy míg nekik, az idősebb színészeknek már van egy biztos múltjuk, előttünk, pályakezdők előtt bizonytalan jövő áll - mondta el a fiatalember.

Bízom azonban abban, hogy további szorgos munkával, kellő szakmai alázattal és nem utolsó sorban a Jóisten segítségével a határ mindkét oldalán még nagyon sok jó szerepben bizonyíthatok“

- mondta el búcsúzóul.

habi végzett
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.