56. Jókai Napok: nívós emlékgálával nyílt a fesztivál

Nagy Miskó Ildikó 2019. június 12., 11:21

Az 56. Jókai Napok kapcsán sokan sajgó szívvel nyugtáztuk, hogy annak korábbi örökös résztvevője, Kiss Péntek József azon már nem lehet jelen. E fesztivál egykori szervezője, aki legalább egy-egy előadással mindig megörvendeztette a közönséget, tavaly ősszel ugyanis váratlanul elhunyt. A seregszemle kedd esti ünnepi megnyitóján egykori diákszínjátszói szép gálaműsorral idézték fel az emlékét. A korábban több díjjal elismert rendező, tanár, író, városi képviselő odafenn örülhetett a színészpályán helyt álló „büszkeségei” sikerének.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Spátay Adriana tanárnő, aki Culka Ottó színművésszel együtt vállalta a műsorvezetést, magyar és szlovák nyelven üdvözölte a nézőket, köztük Rigó Konrád kulturális államtikárt, valamint Molnár Norbertet, a Kisebbségi Kulturális Alap ügyvezető igazgatóját és Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét. Leszögezte: nagyon kevés fesztiválról mondható el, hogy azt 56 éve megrendezik. Hozzáfűzte: bízik e rendezvény hosszú ideig történő éltetésében, hiszen Jókai Mór szülővárosa anélkül elképzelhetetlen.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Keszegh Béla köszöntőjében amiatt érzett örömének adott hangot, hogy végre a Jókai Színház is csatlakozott a fesztivál helyszíneihez. Jó, hogy éppen az emlékgálának adott helyet, hiszen az idei nyitó nap főként Kiss Péntek Józsefről szól, aki az intézmény igazgatójaként is munkálkodott. Megígérte: a városvezetés minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy e fesztivál még élőbbé váljon – városszerte igazi fesztiválhangulat uralkodjon. E célt szolgálja majd a pénteken 15 és 18 óra között zajló Fessük ki együtt Jókait! elnevezésű off program is, amely során a Komáromi Művészeti Alapiskolával közösen alkothatnak a kis piktorok.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Rigó Konrád egykori „fókuszos“ diákszínjátszóként beszédében hangsúlyozta: a fiatalok e fesztiválon olyan készségeket is szereznek, amelyek birtokában majd felnőttként képesek lesznek kiállni és beszélni népes hallgatóság előtt. Köszönetet mondott a szervezőknek és a résztvevőknek az „emblematikus jellegű rendezvény“ továbbéltetéséért. „Komárom város ezzel együtt éljen és gazdagodjon sokáig!“ - kívánta.

A zsűri bemutatása sem maradt ki, annak tagjai: Naszlady Éva színművész-rendező, Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor báb-, díszlet- és jelmeztervező, Perényi Balázs drámapedagógus-rendező és Matusek Attila színművész.

Majd következett a hozzávetőleg másfél órás gálaműsor, amelyben a következő művészek léptek fel: Andrusko Marcella, Culka Ottó, Ficza István, Habodász István, Holocsy Katalin, Horváth Sándor, Jókai Ágnes, Lajos András, Matusek Attila, Rancsó Dezső, Szvrcsek Anita, valamint a zenei kísérett biztosító Dobri Dániel és Lakatos Áron. E gála ötletét Jóska egykori barátai és volt munkatársai: a fesztivált szervező Bajkai Csengel Mónika, továbbá Varga Emese, Szabó Csilla és Spátay Adriana vetették fel, illetve valósították meg.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az üzenet értékű mondanivaló, több közös élmény felidézése és a „Jóska bá´“ által is kedvelt humor sem hiányzott az előadott dalokból, versekből, valamint az Életpor című életrajzi regényből vett sorokból. Jóleső érzés volt viszontlátni az egykori fesztiváldarabok néhány részletét. Mindezt a közönség hosszas, álló vastapssal jutalmazta.

Tegnap este már a fesztiválklubként üzemelő RÉV-ben vigadhattak a fesztiválozók. Ma 10 órakor pedig első versenydarabként az ipolysági Szondy György Gimnázium SzondySokk Kisszínpada N. Tóth Anikó Eaton Darr című színpadi játékát, a szerző és Köteles Judit rendezésében mutatta be.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Két órától vajdasági vendégjáték szem- és fültanúi lehetünk. Az idén 100 éves kupuszinai-bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja Török Péter népszínművével, A Tuladunai-jal szórakoztatja majd a nagyérdeműt. Öt órától A Jókai-legenda címmel rendhagyó irodalomóra lesz Nyáry Krisztiánnal és Lakatos Krisztinával a Révben. Nyolc órakor lép fel a helyi Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+növünk Diákszínpada A Fehérlófia című színpadi játékkal, amelyet Tóth Gábor rendezett. Tíz órától pedig irány a révbeli SzondySokk-est! Érdemes beülni a vasárnapon záruló 56. Jókai Napok további előadásaira és kísérő műsoraira is. A belterjes szakmai fórum helyett ismét váljon népünnepéllyé a fesztivál!

0 HOZZÁSZÓLÁS