2018. június 25., 19:28

Vita a pálinkafőzésről: a szakma tiltakozik, a politikusok semmi kivetnivalót nem látnak benne

Az alkoholt előállítókat és forgalmazókat képviselő kilenc szakmai szervezet mélységesen csalódott amiatt, hogy a Most-Híd törvényjavaslata, mely szerint magánszemélyek is főzhetnek szeszt, bekerült a második olvasatba.

palinkafozes.jpg
Fotó: Pálinkamester

A szervezetek továbbra is kitartanak amellett, hogy véget kell vetni a törvényalkotási folyamatnak és felszólítják az illetékeseket, hogy lépjenek az ügyben.

A parlamenti képviselők ezzel a döntésükkel kockára teszik az emberek egészségét, amire még az Európai Bizottság sem szánta el magát eddig.

A Közegészségügyi Hivatal június 12-i közleményében hangot adott annak a véleményének, hogy szakmai szempontból az égetett szesz előállítása bárki által egészségi kockázattal jár.

A szakszerűtlen munkavégzés egyrészt robbanást okozhat, másrészt jelentősen növeli a halálosan mérgező metilalkohol-frakció keletkezésének arányát. A pálinkafőzés nem ugyanaz, mint a lekvárok vagy a dzsemek befőzése.

Az állásfoglalást egyebek mellett a Szlovákiai Élelmiszeripari Kamara, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeri Kamara, a Szlovákiai Agrárkamara, a Szeszégetők és a Pálinkafőzők Szlovákiai Szövetsége és más szakmai szervezetek írták alá.

A javaslat beterjesztő, a Most-Híd képviselői azonban nem tartanak a felvázolt negatív következményektől. Bastrnák Tibor képviselő szerint ma is vannak pálinkafőzdék, amelyek „feketén” égetnek. A párt azt szeretné, hogy akinek van saját gyümölcse, amiből pálinkát főzhet, azt törvényes keretek között megtehesse 25 literig bezárólag.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.