HIRDETÉS

Világháborús sírokat találtak Sopronban

hirek.sk 2017. október 26., 11:15
SOPRON. Második világháborús temetőre bukkantak a régészek Sopronban egy parkolóház építését megelőző feltárások során.

Az Árpád utca környéke – ahol az önkormányzat egy négyemeletes parkolóház létesítését tervezi – a második világháború végén kényszertemetőként szolgált. Írásos források szerint százhetvenöt embert temettek ide, civileket és katonákat egyaránt. Az önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete most közösen gondoskodik a sírban nyugvók végső tiszteletadásáról.

Györke Réka régész elmondta, a helyszín szükségtemetőként szolgált 1945-ben. A halottak egy részét tömegsírokba helyezték, vagy ahol lehetséges volt, külön koporsóba temettek, feljegyezve az elhunytak nevét. Lehetőség adódott 1947-ben az exhumálásra, a sikeresen azonosított halottak sírjait kiemelték, és végső nyugalomra helyezték őket.

Hozzátette, a jelenlegi régészeti munkálatok most lehetőséget nyújtanak a terület teljes egészében való feltárására. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai gondoskodnak a hősi halott katonák végső tiszteletadásáról.

Az eddigi feltárások alapján négy magyar és két német katona holttestét találták meg, őket az intézet a budaörsi német–magyar katonatemetőbe szállította. Három civil csontjait is megtalálták a feltárások során, személyazonosságuk ismeretlen. Az eddig felnyitott harmincnégy sírhely jelentős része üres volt. Ennek oka a már említett 1947-es exhumálás. Ezeken kívül találtak még római kori épületmaradványokat, a mindennapi élethez tartozó kellékeket, kerámiákat, kemencéket, érmeket.

A terület teljes feltárása valószínűleg a hónap végén fejeződik be, így nem zárható ki, hogy további sírhelyeket találnak. A parkoló építése tavasszal folytatódhat.

Forrás: hirado.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS