2021. november 4., 13:37

Vajon a Szövetség parlamentbe jutásával folytatódhat a jobboldali kormányzás?

A legutóbbi közvélemény-kutatások eredményei több fontos következtetésre adnak okot. A két legerősebb párt a politikai paletta bal oldaláról kerül ki, de a parlamentbe kilenc párt is bejutna. Így a jobboldali pártoknak, köztük a Szövetségnek, egy széles koalíció kialakítására lenne lehetőségük. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a parlamentbe juthatna a szélsőséges Republika is, amelyet a Kotleba-féle ĽSNS-ből kiváltak alapítottak meg. A Hlasról ugyan nehezen elképzelhető, de a Smer és a Sme rodina helyet adna a szélsőségeknek a kormányban. Érdekes időszaknak és politikai játszmáknak nézünk elébe.

szlovák parlament
Fotó: TASR

Nincs meglepetés, Pellegriniék az élen

Még mindig a Hlas a legerősebb párt. Igaz támogatottságuk valamivel csökkent (19,5%) de még így is vezetnek. Az utóbbi időben különösebb dolog nem történt Pellegriniék háza táján, így nagyon nem is tudták mozgósítani a választóikat.

A Smer kétes ügyeit nem véleményezik, inkább csendben vannak, de láthatóan nem zavarja őket a Smer legutóbbi korrupciós botránya.

Sőt, inkább Ficóék mellé állnak, a kormánypártokat pedig azért kritizálják, mert tétlenül nézik a politikusok lehallgatását. Pellegriniék számára jelenleg megfelel ez az állapot, hiszen nem történik semmi, de ők továbbra is az élen vannak. Várjuk ki azért a végét, mert ebbe a komfortos helyzetbe könnyen bele lehet ám kényelmesedni.

Ficóék előretörése

A Smer-SD tovább erősödött. A Focus októberi felmérésében 15,5 százalékra mérte Ficóékat. Bár a Hlast stabilan a második helyen követik, tegyük azért hozzá, hogy a felmérés még a botrányos felvétel kiszivárgása előtt készült. Várhatóan azonban a továbbiakban ez sem fogja befolyásolni Ficóék menetelélést, ugyanis a választóik nem foglalkoznak ezekkel a botrányokkal, hidegen hagyja őket.

Fico amúgy is már rég radikalizálódott, ebből kifolyólag előszeretettel halászik a szélsőségesek táborából is.

Legutóbb Rimaszombatban járt, ahol a „híveit” arra biztatta, merjenek bátran szembeszegülni a kormány járványügyi intézkedéseivel. Ficónak pedig van érzéke maga mögé állítani a befolyásolható és dühös embereket.

A legerősebb jobboldali párt

Richard Sulíkék továbbra is őrzik a harmadik helyet. Támogatottságuk 12,2 százalék, amely annyit jelent, hogy jelenleg ők a legerősebb jobboldali párt. Sulíkék nemcsak a preferenciák tekintetében, de a parlamentben is megerősödtek. A Za ľudí-ból távozó képviselők az SaS parlamenti frakciójában foglaltak helyet, miután Mária Kolíkováék távoztak. Az SaS így komoly erőre tett szert, hiszen most már gazdagon akadnak jeles személyiségeik, és szakpolitikusaik is.

Ez hosszabb távon mindenképp biztató a számukra, hiszen a párt így jelzi, hogy nyitott az új emberek felé, és várják a további tagokat.  

A jobboldali vadászmezőn pedig akadnak ám szövetséges pártok is, vegyük csak az OKS-t, illetve a Spolut. Az OKS két tagja az SaS listáján jutott be a parlamentbe. Ez akár inspirálhatja a többi jobboldali törpepártot is. Sulík minden bizonnyal tárt karokkal vár minden lelkes jelentkezőt.

Legalább a parlamentbe mérik őket

Sovány vigasz, de az OĽaNO annak is örülhet, hogy nem zuhant tovább a támogatottsága. Beszédes azonban, hogy a legerősebb kormánypárt népszerűsége csak 8,4 százalék. Ugyanakkor az OĽaNO az elmúlt időszakban nagyon sok mindent megjárt, ezért örülhetnek ennek az eredménynek. A párt frakcióvezetője, Michal Šipoš a Markíza múlt hétvégi politikai vitaműsorban kijelentette, hogy ők csak a választásokat veszik figyelembe, a közvélemény-kutatások számukra másodlagosak. Ha van pozitív gondolkodás egy párt számára, akkor ez az, mert ez a lehető legjobb hozzáállás az OĽaNO számára.

Amíg a kormány nem esik szét, addig őrzik magukat biztonságban, hiszen ők a legerősebb kormánypárt.

Ha azonban választásokra kerül sor, akkor Matovičnak újra varázsolnia kell, mert könnyen lehet, hogy csak az ellenzéki padsorokban foglalnak helyet az Egyszerű Emberek a következő választási ciklusban.

Progresszív lendület

A Progresszív Szlovákia 6,9 százalékkal kerülne be a parlamentbe. Egy parlamenten kívüli pártnak ez minden bizonnyal egy kecsegtető eredmény. A progresszívek számára azonban ez az elvárás, hiszen egy szerencsétlen koalíciókötésnek köszönhetően nincsenek most bent a szlovák törvényhozásban. Minden bizonnyal már nem követnék el azt a szarvashibát, hogy a következő választáson a Spolu párttal kössenek kétpárti választási koalíciót, hiszen a hét százalék elérése nem lehet egy életbiztosítás. Egyesülésről sem beszélhetünk, ugyanis a Spolu rájött, hogy értékrendjük eltér a progresszívekéktől, ők inkább más jobboldali pártokkal keresnek szövetséget.

A progresszívek magukra vannak utalva, de így legalább „szabadabban” haladhatnak tovább a saját útjukon, illetve merészebben nyúlhatnak hozzá olyan témákhoz, amelyek kellőképpen baloldaliak, de akár radikálisak is.

A PS célja hangoztatni azt, hogy ők az egyetlen párt Szlovákiában, amely felkarolja a progresszív balliberális témákat. Az Európai Unió jelenlegi irányvonala mérvadó számukra, és ez alapján határozzák meg a politikai filozófiájukat.

Továbbra is keresik önmagukat

Boris Kollárék támogatottsága 6,3 százalék. Számukra ez nem jelent jót, hiszen a Sme rodina népszerűsége már jó ideje csökkenőben van. Hiába keresik a receptet a szavazóik mozgósítására, ezt még nem találták meg. A koalícióból való kiugrás fenyegetése azonban egyre gyakoribb a Sme rodinánál. Boris Kollárék taktikája, hogy a koalíciós partnereiket beijesszék, mondván, nélkülük nem lenne életképes a koalíció. Csakhogy ez hosszútávon nem hozza el a sikert a Sme rodina számára. Ezzel ugyanis végleg elvághatják magukat a jobboldali pártoktól, mert nem biztos, hogy mindent tolerálnak majd Hegerék. Legvégső esetben kisebbségben kormányoznak majd a Sme rodina nélkül.

Boris Kollárék számára az előrehozott választások jelenleg nem lehet opció, hiszen, ha nem rukkolnak elő valamivel, akkor még a parlamentbe való bejutás is nehézkés lesz. Ez ám a rókafogta csukahelyzet.

Visszatérnek a kereszténydemokraták?

A KDH 2016 óta nincs a parlamentben. Pedig 2016-ban, és 2020-ban is bejutó pártként várta mindenki őket. Aztán közvetlenül az 5 százalékos küszöb előtt rekedtek. A KDH-t minden egyes alkalommal a parlamentbe mérik, és mikor a választások napja eljön, meglepő módon nem jutnak be a parlamentbe.

A kereszténydemokraták problémája az, hogy ráülnek az eredményre, és elhiszik a hamis előrejelzéseket.

Könnyen lehet, a KDH ilyen formában most sem jutna a parlamentbe, ugyanis ahhoz nagy hajrá szükséges és olyan karizmatikus személyek, akik a pártot láthatóvá teszik a közvélemény előtt. A KDH számára az a jó hír, hogy a sikeres receptet még van idejük megtalálni.

Fasiszták új köntösben

A Kotleba-féle ĽSNS-ből kivált szakadárok más külsővel jutnának be a parlamentbe. A Republika név ne tévesszen meg senkit, továbbra is azokról a fasisztákról van szó, akik még Kotlebával masíroztak be a parlamentbe. Támogatottságuk 5,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy a Milan Uhrík vezette újfasiszták maguk mögött hagyják alapítójukat, Marián Kotlebát, hogy lendületesebben és energikusabban folytassák tovább Kotleba örökségét.

Milan Uhrík európai parlamenti képviselő, így jól tudja, hogy csak szofisztikáltabb nyelvezettel tudnak hatékonyabb politikát folytatni.

A gyűlölködésre alapozott politikájuk mellé megjelenik egy új fogás az étlapon: az oltásellenesség. Jó étvágyat!

A magyar egységpárt a parlamentben

Az október elején megalakult Szövetséget is a parlamentbe mérték 5,2 százalékos támogatottsággal – első alkalommal a párt hivatalos megalakulása óta. A munka tehát elkezdődött a magyar térfélen, már csak össze kell egyeztetni a közös programot és a párton belüli platformok működését. Üdvözlendő az is, hogy a Szövetség gyakran tart sajtótájékoztatót aktuális szakpolitikai kérdésekről. Egy hagyományos struktúrával rendelkező párt számára fontos a munkán alapuló szakpolitika, ugyanis ez ad egy biztos pontot a pártnak. Ha az alappillér adott, akkor a politikai szereplők megfelelően elhelyezkedhetnek az egyes szakterületeken a párton belül. Egy gyűjtőpártnak ez az alapja. Márpedig a Szövetség csak így tudja sikerre vinni politikáját.

Mindemelett fontos a választói bázis megszólítása, és összekovácsolása. Ez pedig csakis úgy lehetséges, ha a kínálkozó lehetőségekre időben sikerül reagálni.

Ilyen például a megromlott szlovák-magyar kapcsolatok kérdése. Ezeket a témákat a Szövetségnek profi módon kellene tisztáznia és kommunikálnia a szlovák nyilvánosság felé.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!