Ünnepeltek a barsi reformátusok

hirek.sk 2014. május 06., 19:39
VÁMOSLADÁNY. Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét Vámosladányban a Barsi Református Egyházmegye által szervezett református majális, amely egyben nyitórendezvénye volt a IV. Czeglédi Péter Napoknak, valamint a Magyar Reformátusok Hetedik Világtalálkozójának.

A rendezvény vezérszava és gondolata a remény volt, amelyet Czeglédi Péter gályarab lelkész a trieszti börtönben írt verse is idéz: „Tápláltuk még eddig egymást remén(y)séggel”.

Az istentiszteletet követően a templomban számos előadás hangzott el, többek közt a nők és asszonyok az egyházban való szerepéről és a szórványmissziós lehetőségekről. A rendezvény a kicsik és a fiatalok számára is értékes programokkal szolgált. Bölcsföldi András, az ifjúsági program vezetője szerint a mai elektronikus eszközökkel teli világban kiemelt fontossággal bír a fiatalokra való odafigyelés. „Azt tapasztaljuk, hogy ha vannak olyan rendezvények, amikor nem ezekről szól a történet, hanem inkább a beszélgetésről, játékról, az egymással való közösségről, az egymásra figyelésről, akkor át tudnak fordulni, és azt mondják: most nem arról van szó, hogy játszunk valamit, mármint valamilyen eszközzel, hanem egymással” – fejtette ki a lelkész.

Kassai Gyula lévai református lelkész, szervező szerint a rendezvény nem titkolt szándéka a gyülekezeti hitélet és a magyar összetartozás-tudat erősítése. „Ahhoz, hogy a hitet és a közösségeinket erősíteni tudjuk, arra van most a legnagyobb szüksége a mi népünknek, fogyó közösségeinknek, hogy ne azt lássák, amit csak a világ által az ember maga lehetősége által meg tud mutatni vagy meg tud látni, hanem lássuk azt is, amit Isten ad elénk” – fogalmazott.

A rendezvényt kiállítás, pódiumbeszélgetések, illetve egyházi zenekarok és iskolai csoportok fellépése gazdagította. A Czeglédi Péter Napok rendezvénysorozat július 13-ig tart, kiemelt programja június 4-én, az Összetartozás napján lesz, amikor Esterházy János tiszteletére emléktáblát avatnak Léván.

(A témáról összeállítást láthatnak a Felvidéki Híradó szerdai adásában.)

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS