2019. szeptember 10., 15:08

Újabb felvonás: pénteken próbálják újra leváltani Pellegrinit

Péntekre, szeptember 13-án, 13 órára tűzték ki az újabb rendkívüli ülés időpontját, amelyen a képviselők a Peter Pellegrini kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt fogják megvitatni. Ezt Tomáš Kostelník, az SZK Nemzeti Tanácsa kommunikációs osztályának igazgatója erősítette meg a TASR hírügynökségnek kedden.

pellegrini
Fotó: TASR/AP

Az újabb rendkívüli ülést ellenzéki képviselők indítványozták, akik kifogásolták, hogy a bizalmi szavazást Andrej Danko házelnök hétfőn a rendes parlamenti ülés végére halasztotta el.

A parlament elnöke azután tett így, hogy létszámhiány miatt több alkalommal sem sikerült megnyitni a rendkívüli ülést. A 49. parlamenti ülés kedden vette kezdetét.

A kormányfő és a kormány tagjai készek részt venni az ellenzék által indítványozott üléseken. Pellegrini ezt hétfőn jelentette ki, hozzátéve: bármikor szívesen elbeszélget a képviselőkkel arról, milyen rossz hírű emberekkel állnak kapcsolatban. A kormány nem támogatja a miniszterelnök leváltását.

A kormányfőnek eredetileg pénteken kellett volna a képviselők elé állnia, az ülést azonban akkor sem sikerült megnyitni a hiányos létszám miatt.

Pellegrini menesztését az ellenzék indítványozta, amiért a miniszterelnök nem javasolta Monika Jankovská igazságügyi államtitkár leváltását azután, hogy felmerült: Jankovská üzeneteket válthatott Marian K. vállalkozóval, aki ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése ügyében folyik eljárás. A kormány nem támogatja Pellegrini leváltását. Jankovská időközben távozott a hivatalából.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.