2024. március 15., 19:26

„Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság!” – március 15-ei megemlékezés Pozsonyban

Hagyományosan a Medikus-kertben található Petőfi-szobornál került sor idén is a magyar szabadságharc és forradalom 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre Pozsonyban a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, Országos Tanácsa és Ifjúsági Tagozata, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, valamint a Liszt Intézet Pozsony szervezésében.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Dunajszky Éva

„Pozsony 76 évvel ezelőtt 1848 tavaszán is fontos szerepet játszott Magyarország történelmében. Itt alakult meg az első felelős minisztérium, azaz a függetlenedni akaró Magyarország első kormánya, és innen indult valójában a törvényes forradalom is” – mondta köszöntő beszédében Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, hozzátéve, ma is itt vagyunk, hogy fejet hajtsunk elődeink, a történelmi múlt hősei előtt, akik a mi szabadságunkért is küzdöttek.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke
Fotó:  Dunajszky Éva
Legyen béke, szabadság és egyetértés

A megemlékezés ünnepi szónoka idén dr. Szebelédi Kata, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség első beosztottja volt, aki dr. Balogh Csaba nagykövet úr emlékbeszédét tolmácsolva hangsúlyozta, 1848. március 15-e és azt ezt megelőzők és követők a legnemesebb és a legbecsesebb hagyományokat emelték európai távlatokba. „Ezek a forradalmasító hetek, hónapok egyrészt összegezték az 1825. évi reformkort indító országgyűléssel kezdődött nemzettá válás egyértelmű akaratát, másrészt napjainkig megőrizték a híres 12 pontba foglalt akaratot. Ma is érvényes: Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés” – mondta Szebelédi Kata.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
Az ünnepi szónok, dr. Szebelédi Kata a nagykövetség első beosztottja
Fotó:  Dunajszky Éva

Petőfi Sándor 1848. március 25-én ezeket írta a naplójába Pesten: „Üdvez légy születéses napján, magyar szabadság! Először is én üdvezellek, ki imádkoztam és küzdöttem éretted, üdvözellek oly magas örömmel, a milyen mély volt fájdalmam, midőn nélkülöztünk tégedet!” Petőfi e sorait olvasva is tudatosul bennünk, hogy magyarok vagyunk, anyanyelvünk a magyar, az ezen a nyelven született költészet századokon át gyökeresedett bele Európa világába. Történelmi fordulatok, szelíd törekvések, elszánt reformok, alapvetően az itt és megmaradás, a népünkért kiállás gyönyörű vágya vitte előbbre nemzetünket, amelyről szólni, vallani, érte kiállni sosem megalkuvás, hangzott el az emlékbeszédben.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
A megemlékezés résztvevői
Fotó:  Dunajszky Éva

„1848 márciusának idusán egy hitében, önbecsülésében és szándékában erős magyar nemzet állt ki önmagáért. 1848-49 történései jogokat és szabadságot és ami rendkívül felemelő: méltóságot adtak. Azt a felismerést, hogy magunknak kell felelősséget vállalnunk a magyar nép sorsának alakításáért. Akkor, 176 esztendeje mindez annak felvállalását jelentette, hogy nem várhatjuk másoktól nemzetünk felemelését, mert a magyar nemzet boldogulása csak közös akarattal, elhatározással és magunk munkálkodásával sikerülhet.

Mindez akkor a hazának függetlenséget, a benne élőknek felelős kormányt, közteherviselést és sajtószabadságot, jobbágyfelszabadítást, a nemzetiségeknek törvényt, jogegyenlőséget adott – vagyis mérték és minta született”

– fogalmazott az ünnepi szónok hozzátéve, a példa, a tanulság felidézése nem csak ünnepnapokon fontos, nem szabad elkényelmesednünk. A saját érdekeinkért ugyanis nem áll ki senki más, azt csak mi tehetjük meg, a mi jelöltjeinkre nem szavaz rajtunk kívül senki.

Mutassuk meg, hogy vagyunk!

Az ünnepi emlékbeszéd után Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje is megemlékezett az 1848-as hősökről. Mint mondta, ők voltak azok, akik a szabadságért a függetlenségért emelték fel a hangjukat, és sokan az életüket is áldozták ezért a szabadságért. „Ők voltak azok, akik nem féltek, mert tudták, hogy miért küzdenek. farkasszemet nézni a túlerővel, mert tudták, hogy miért küzdenek. Fontos volt nekik a szabadság és a függetlenség” -mondta, hozzátéve, a mai nap szerte a világban a magyarok, éljenek bárhol, megemlékeznek erről, Buenos Airestől egészen a Székelyföldig.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
Forró Krisztián: Mutassuk meg, hogy vagyunk
Fotó:  Dunajszky Éva

A szabadságharc mégis elbukott, megkérdezhetnénk, volt-e akkor értelme? Az, hogy itt állunk ma, azt mutatja, hogy igenis volt értelme küzdeni a szabadságért és azért, ami számunkra fontos, mondta. „És a mi szüleink, nagyszüleink, dédapáink is küzdöttek itt, a Felvidéken, amikor szükség volt rá, amikor helyt kellett állni, és amikor a megmaradásunkért kellett küzdeni. Emlékezzünk csak a kitelepítés, a deportálások, a reszlovakizálás időszakára. És kiálltak a szüleink a magyar nyelvű oktatás mellett is, amikor az veszélybe került.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
A 10 évvel ezelőtti és a mostani köztársaságielnök-jelöltünk
Fotó:  Dunajszky Éva

És mindig akkor tudtunk elérni eredményt, amikor közösen, együtt tudtunk fellépni és kiállni a jogainkért és a szabadságunkért” – mondta, hozzátéve, nagyon örül annak is, hogy tíz évvel ezelőtt Bárdos Gyula magyar jelöltként példát mutatott és elindult az államfőválasztáson, mert akkor is megmutattuk, hogy itt vagyunk. S bár nem lett magyar köztársasági elnök, de erősebben kerültünk ki a megmérettetésből, s most egy újabb alkalom van arra, hogy erősödjünk.

Nem rólam szól ez a választás, hanem mindannyiunkról. Meg kell, hogy mutassuk most is, hogy itt vagyunk, hogy erősek vagyunk, és itt is akarunk maradni még nagyon sokáig magyarként. Ez a tétje a jövő szombati választásnak”

– tette még hozzá Forró Krisztián.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
Metzner Dóra, a Duna utcai MTAG diákja
Fotó:  Dunajszky Éva

A beszédek után került sor a megemlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésére a szobornál. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Neszméri Tünde, Pozsony megyei képviselő és Kevicky Krisztián Pozsonypüspöki alpolgármestere is. Az ünnepi megemlékezést a Duna utca MTAG diákjainak, Šillo Dominik, Ötvös Sebastián és Metzner Dóra, valamint a zsitvabesenyői Ozsvald Damián ünnepi műsora tette még emlékezetesebbé.

március 15-ei megemlékezés, Pozsony
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.