Pusztító tűz a Notre Dame-ban: sikerült megmenteni az épület szerkezetét a teljes pusztulástól - VIDEÓ

ma7 | MTI 2019. április 15., 19:41

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre Dame székesegyházban a tűzoltóság és a rendőrség tájékoztatása szerint, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, a felújítás alatt álló gótikus stílusú templom felett hatalmas füstfelhő látható.

A tűzoltók szerint sikerült megmenteni az épület szerkezetét a teljes pusztulástól

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól - közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak.

A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.

Macron a Notre Dame-i tűzről: egy egész nemzet gyászol
"Egy egész nemzet gyászol" - írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a párizsi Notre Dame székesegyházban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.

A tűzoltóság közölte:

egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere közölte: a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Hidalgo a tűzoltóságra hivatkozva azt is közölte, hogy van remény a két harangtorony megmentésére. 

Belügyminiszter-helyettes: nem biztosított a műemlék megmentése

Nem biztosított a Notre Dame székesegyház megmentése - jelentette ki három órával a gigantikus méretű tűz kitörése után a helyszínen Laurent Nunez belügyminiszter-helyettes. 

Előzőleg a tűzoltóság szóvivője világhírű katedrálisban pusztító lángokról kijelentette, hogy az elkövetkező egy-másfél óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e gátat szabni a Notre Dame székesegyházban pusztító tűznek.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Három órával a tűz kitörése után a belügyminiszter-helyettes kijelentette: "Még nem sikerült a tüzet megfékezni". 

"A tűzoltók 18 vízsugárral oltják a lángokat, kívülről, majd belülről is, hogy megpróbálják megmenteni az épületet, ami jelenleg még nem biztosított".

A heves tűz, amelynek az oka továbbra sem ismert, este ütött ki a francia főváros egyik jelképének számító székesegyházban, amelynek a huszártornya leomlott. 

"A tűz elérte a tető felületének kétharmadát, amely beomlott, akárcsak a huszártorony."

Jelen pillanatban a székesegyház hátsó részének megmentésén dolgoznak, ahol a legértékesebb műkincsek vannak, amelyeket megpróbálunk kimenekíteni"

- mondta Jean-Claude Gallet tábornok, a párizsi tűzoltóbrigád parancsnoka, aki szintén a helyszínen tartózkodik.

A következő művelet az északi harangtorony megmentésére irányul. Megvan a veszélye, hogy összeomlanak a harangok. Ha a harangok összeomlanak, az a torony ledőlését jelenti" - tette hozzá. Egyes jelentések szerint az északi harangtoronyban már felcsaptak a lángok.

A főkapun át a homályba borult hajóban a padozatra hullott vörös parázsdarabokat lehetett látni. A tűzoltók drónokat küldtek az épület fölé, a belsejébe pedig egy robotot.

A székesegyház előtti tér üres, a tűzoltóautók körbezárták. A rózsaablak előtt nagy létra áll - jelentette az AFP francia hírügynökség munkatársa a helyszínről. 

FRISSÍTÉS V.: Az északi torony összeomlásának megakadályozása a cél
Szakértők szerint a világhírű gótikus épülethez hasonló templomokban rendkívül nehéz a tűzoltás, nagyrészt a rengeteg régi faszerkezet miatt, és a tűzoltók jobban teszik, ha az adott épület egy részét feladják, és megpróbálják megóvni a többit.
Edouard Philippe francia kormányfő a Twitter közösségi portálon azt írta, szomorúságuk leírhatatlan, de még küzdenek a lángok ellen.
FRISSÍTÉS IV.: Az egyik harangtornyot is elérte a tűz
Hírügynökségek szerint több száz tűzoltó oltja a lángokat erős vízsugarakat használó tömlőkkel a helyszínen.
A tűz jelenleg a tetőszerkezeten terjed.
André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője szerint a tűz a 19. és a 13. századi födémet rongálta meg. "Minden lángokban áll, semmi fog maradni a födémből" - mondta.
Finot ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében.
FRISSÍTÉS III.: Beomlott a lángokban álló katedrális tetőszerkezete
Teljesen beomlott a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség.
A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.
FRISSÍTÉS II.: Összeomlott a párizsi Notre Dame székesegyház központi tornya. Itt látható, amikor összedőlt a torony.
FRISSÍTÉS I.: A tűzoltók kiürítik a lángokban álló székesegyház környékét
A tűzoltók megkezdték a lángokban álló párizsi Notre Dame székesegyház környékének kiürítését. A történelmi épület hétfő este gyulladt ki, a katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét.
Az elnök és Anne Hidalgo egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.
Közben a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.    
Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott a Twitter közösségi portálon, hogy szörnyű látvány a lángokban álló katedrális.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

A Notre Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

Fotó: TASR

Fotó: TASR

Fotó: TASR

Fotó: TASR

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS