2019. május 22., 14:16

Tüntetés szerveznek ma Pozsonyban Laššáková leváltásáért

A Kultúra mellett állunk (Stojíme pri kultúre) nevezetű szlovák diákplatform május 22-én tüntetést szervez Pozsonyban Ľubica Laššáková (Smer-SD), kulturális miniszter leváltásáért, amiért az idén nem támogatta az LMBTQ-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) projektjeit.

mel1.jpg
Médialapozó
Fotó: Martin Toldy/DenníkN

A mai tüntetés a Szlovák Nemzeti Felkelés terén (SNP) kerül megrendezésre. A Kultúra mellett állunk elnevezésű diákplatform célja elérni, hogy leváltsák Ľubica Laššáková kulturális minisztert.

Mint ahogy azt korábban már megírtuk, a Kulturális Minisztérium az idén lesöpörte az asztalról az LMBTQ-közösség szervezeteinek összes projektjét, többek között a Pozsonyban megrendezett Pride Felvonulás (Dúhový pochod), és az ún. Másság Filmfesztiválja (Filmový festival inakosti) pénzügyi támogatását. Az LMBTQ-közösség tagjainál nagy felháborodást váltott ki a miniszter döntése, akit diszkriminációval és homofóbiával vádolnak.

Martin Burlas szlovák zeneszerző online petíciót indított a kulturális miniszter leváltásáért. A témát azóta több liberális szlovák napilap is felkarolta.

A szlovák diákok is fontosnak tartják az LMBTQ-projektek pénzügyi támogatását

Újonnan a szlovák művészeti egyetem hallgatóit tömörítő Kultúra mellett állunk (Stojíme pri kultúre) elnevezésű diákplatform is nyíltan támogatásáról biztosította a LMTQ-közösség tagjait. A diákok május 22-én tüntetést szerveznek a kulturális miniszter leváltásáért. A közösségi oldalukon meghirdetett tüntetésre már több mint 4 ezer ember jelentkezett.

Több kulturális szervezet is támogatja a tüntetést

„Eredetileg nem terveztünk tüntetést szervezni. Az egyes kulturális szervezetek összekapcsolása volt a fő célunk. Ezt most sikerként könyvelhetjük el, bár nagyobb része van ebben a miniszterasszonynak, mint nekünk” – mondta Stanislav Krajči, a pozsonyi Művészeti Egyetem (VŠMU) hallgatója, a tüntetés egyik szervezője.

Laššáková Peter Pellegrini miniszterelnökkel
Fotó:  TASR
Laššáková Peter Pellegrini miniszterelnökkel

A tüntetés szervezői felemlítették a Kunsthalle, avagy a Szlovák Nemzeti Galéria alulfinanszírozását. A miniszter ígéretet tett a kortárs hazai és külföldi művészet bemutatását végző Kunsthalle megőrzéséért és függetlenségéért, ennek ellenére a pénzügyeket illetően inkább az intézmény programjának felszámolására törekszik a kulturális tárca. Az utolsó csepp a pohárba volt számukra a LMBTQ-közösség projekteinek lesöprése annak ellenére is, hogy a benyújtott projektek a legjobb értékelést kapták a szakértői bizottságtól.

Nem a folklór a legfontosabb

A diákplatform azért is neheztel Laššákovára, mert elsőbbséget élvez nála a folklór támogatása. A kulturális miniszter körútjai során ugyanis leginkább az egyes népi együtteseket támogatja. Peter Pellegrini kormányfő tartalékaiból az éven 1,5 millió eurónyi rendkívüli támogatásokban részesítette a folklórt és a hagyományos kultúrát támogató projekteket – írja a Denník N.  

Stanislav Krajči szerint természetesen nem lehet mindenkinek eleget tenni, azonban több szervezettel egyetértenek abban, hogy a kulturális tárca élére olyan ember kell, aki kompetens, tiszteli a törvényeket, és mindenki jogait egyformán védi.

Múlt péntektől a pozsonyi Művészeti Egyetem épületén leng a színes zászló, amellyel az ottani diákok a LMTBQ-közösség tagjait biztatják támogatásukról.

mel1.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!