Tudományos Trianon-konferenciát rendeztek Hidvégardón

hirek.sk 2012. augusztus 20., 17:58
HIDVÉGARDÓ. Magyarország legészakibb települése, Hidvégardó a nemzeti ünnepet négynapos rendezvénnyel köszöntötte. A programsorozat részét képezte egy tudományos Trianon-konferencia 15 előadó részvételével.

Tirpák László főszervező elöljáróban elmondta: Hidvégardó a trianoni békediktátumnak köszönhetően került földrajzilag a jelenlegi, úgymond periférikus helyzetbe. Sok település jutott hasonló sorsra. A rendezvény előadói elsősorban a változás megtapasztalt következményeiről, a kettészakítottság miatti negatív hatásokról és a térség sajátosságairól beszéltek.

„Jómagunk is tudjuk a határ másik oldalán, vagyis a Felvidéken, hogy micsoda pusztulás ment végbe statisztikailag is, emberségben is. Azt mondják, megtisztultunk azáltal, hogy kevesebben maradtunk. De vajon kinek jó ez, hogy az emberi hitványság törhet előtérbe?“ - fogalmazott Mihályi Molnár László, a Magyarok Világszövetségének felvidéki alelnöke. "Tudatosítani kell a világgal, mennyire igazságtalan volt ez a döntés" - fűzte hozzá. "Ez azoknak a befektetőknek az érdekét szolgálta, akiknek a befektetései megtérültek a két világháborún, és ma is haszonélvezői ennek a helyzetnek“ - magyarázta. 

Köteles László, a Csemadok országos alelnöke szerint a konferencia valójában visszatekintés múltunkra, problémáinkra. „Akiket érdekelnek a történelem azon részletei, amik eddig nem voltak publikusak, azok számára hihetetlen érdekes előadások hangzottak el“ - mondta.

A konferenciával egy időben állandó Trianon kiállítás nyílt meg a felújított Gedeon Kúriában. A község polgármestere már évek óta szívügyének tartja, hogy az elszakított régiók egymásra találjanak. 2005-ben ebben a faluban leplezték le Magyarország egyik első Trianon emlékművét. A közel 700 lakosú határ menti faluban jelenleg 20 Szlovákiából átköltözött család él.

„Hidvégardó és a Felvidék települései számára fontos, hogy újra egymásra találjanak, megtalálják a boldogulás lehetőségét: a felvidékiek Magyarországon, a magyarok esetleg a Felvidéken“ - hangoztatja Matusz Tamás, Hidvégardó polgármestere. Õ személy szerint azt tapasztalja, hogy már nincs annyi gát, mint korábban volt. A határ két oldalán közös programokat, fejlesztési ötleteket lehet kidolgozni és megvalósítani őket a kölcsönös gazdagodás, kölcsönös fejlődés érdekében.

0 HOZZÁSZÓLÁS