2018. szeptember 1., 20:37

Trump távollétében kezdődött meg John McCain búcsúztatása a washingtoni Nemzeti Székesegyházban

Donald Trump jelenlegi amerikai elnök távollétében kezdődött meg John McCain néhai arizonai szenátor búcsúztatása a washingtoni Nemzeti Székesegyházban szombaton.

johnmccain-afp.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: AFP

Az elhunyt lánya, Meghan McCain a szertartás kezdetét jelző gyászbeszédében azt mondta: apjával együtt Amerika nagyszerűsége is sírba került.
"Azért gyűltük itt egybe, hogy meggyászoljuk az amerikai nagyszerűség halálát - a valódi dolgot, nem az olcsó retorikát, amelyet azok a férfiak hangoztatnak, akik soha még a közelébe sem kerülhetnek annak az áldozatnak, amelyet ő önként vállalt" - hangsúlyozta Meghan McCain.

McCain szenátor lánya
McCain szenátor lánya
Fotó:  AP

"Nincs szükség rá, hogy John McCain Amerikáját újra naggyá tegyék, mert Amerika mindig is nagy volt" - tette hozzá Trump kampányszlogenjére utalva.
Az egy héttel korábban elhunyt politikust Barack Obama és George W. Bush előző amerikai elnökök búcsúztatták. McCain egykori ellenfelei, Bush és Obama szerint a néhai szenátornak köszönhetően mindketten jobb elnökké váltak.

"Jobbá tette a szenátust és az országot" - méltatta Obama az elhunyt vietnami veteránt. "Engem is jobb elnökké tett" - fűzte hozzá Bush.
A szertartáson az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a Fehér Ház több alkalmazottja is részt vett. Összesen több mint 3000 vendég volt jelen, az amerikai politikai és társasági élet krémje, illetve külföldi vezetők.

McCain családja egyértelművé tette, hogy a néhai szenátorral fagyos viszonyban álló Donald Trump nem kívánatos vendég a megemlékezéseken. Médiaértesülések szerint maga az elhunyt sem akarta, hogy az elnök részt vegyen a temetésén. Trump a szombati szertartás közben több Twitter-üzenetben támadta a médiát, az igazságügyi minisztériumot, a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a keresledelmi ügyek miatt Kanadát, majd az egyik, fővároshoz közeli golfklubjában folytatta a napot.

Végül félárbócra eresztették az amerikai zászlót a Fehér Ház tetején
Végül félárbócra eresztették az amerikai zászlót a Fehér Ház tetején
Fotó:  AP

John McCain hónapokkal ezelőtt felkérte Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzékit, hogy legyen majd a koporsóját vállukon vivő személyiségek között. Az Egyesült Államokban régi szokás, hogy az elhunyt koporsóját a ravatalról a férfi családtagok, vagy közeli barátok viszik ki a vállukon. John McCain a temetése legapróbb részleteit is eltervezte és megszervezte, amikor tavaly augusztusban diagnosztizálták nála az agresszív lefolyású agydaganatot. Ismert politikusokat és személyiségeket kért fel, köztük Joe Biden volt alelnököt, Russ Feingold volt szenátort és Warren Beatty filmszínészt, hogy a vállukon vigyék koporsóját.

McCain szenátor és Vlagyimir Kara Murza
McCain szenátor és Vlagyimir Kara Murza
Fotó:  AP

A 36 éves Vlagyimir Kara-Murza, aki gyakori vendég Washingtonban, tavaly tavasszal az amerikai szenátus egyik albizottságában tartott meghallgatáson tájékoztatta a törvényhozókat arról, hogy 2017 februárjában megmérgezték, és kis híján meghalt. A merényletkísérlettel az orosz kormányt gyanúsította. Meghallgatását Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, John McCain közeli barátja javasolta, maga McCain pedig úgy mutatta be őt, mint a „személyes hősét”. 2017-ben Kara-Murza segítette McCain szenátort és más törvényhozókat, hogy az amerikai törvényhozás határozatot fogadjon el a washingtoni orosz nagykövetség előtti kis köz átnevezésére Borisz Nyemcov térre. Nyemcov orosz ellenzéki politikus volt, akit 2015-ben meggyilkoltak.

McCain gyászszertartása szerdán és csütörtökön kezdődött Arizona államban, ahol a család vett tőle búcsút, és megjelent Joe Biden volt alelnök és több más neves személyiség is. A 81 éves korában elhunyt politikus koporsója pénteken érkezett meg a washingtoni Capitoliumba, ahol a családtagok, barátok, képviselők, szenátorok és neves vendégek vettek tőle búcsút állami szertartás keretében. A Capitoliumban, a kongresszus székhelyén történő felravatalozás ritka megtiszteltetésnek számít. A néhai szenátort vasárnap az annapolisi haditengerészeti akadémia területén helyezik örök nyugalomra.
johnmccain-afp.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.