HIRDETÉS

Traktoros menettel tiltakoznak a gazdák a Dunaszerdahelyi járásban

hirek.sk 2018. március 07., 14:59
DUNASZERDAHELY. Miután meghiúsult a tervezett országos méretű tiltakozó akció, A saját földjeinken akarunk dolgozni! jelszó jegyében figyelmeztető jellegű traktoros felvonulást tartanak március 8-án 9-től 14 óráig a Dunaszerdahelyi járás gazdái. A pótföldekkel és a vonatkozó támogatásokkal kapcsolatos csütörtöki esemény részleteiről a szervezőbizottság nevében a csilizpatasi Both Árpád és a kulcsodi Nagy László koordinátor tájékoztatta portálunkat.

A regionális tiltakozó menet indokairól elmondták, hogy miután meghiúsult az országos felvonulás, és Gabriella Mateèná mezőgazdasági miniszterasszony időhiányra hivatkozva nem fogadta a három, minisztériumi látogatást tervező gazdát, "besokalltak"!

"Úgy határoztunk, hogy valamilyen tiltakozó megmozdulást mégis szervezünk. A Dunaszerdahelyi Regionális Agrárkamarán keresztül összehívtuk a kamaratag magángazdákat, valamint további gazdálkodókat. Közösen megválasztottunk egy szervezőbizottságot, amelynek rajtunk kívül tagjai: Beringer Árpád elnök, valamint Sóky György és Soóky Péter. Határozatunk értelmében hétfőn felkerestük a járási közlekedési rendőrkapitányt, s a tervezett akciónkról egyeztettünk vele“ - részletezték a tiltakozás szervezői.

A gazdák kijelölték a tiltakozó menet tervezett útvonalát is, a medvei (Medveïov) szlovák-magyar határátkelőhelytől a somorjai körforgalomig hozzávetőleg 140 traktoron kívánnak felvonulni, hangsúlyozva követeléseiket.  

„Két fő pontban határoztuk meg a követeléseinket, amelyek a következők: a földkimérés kapcsán mielőbb el kell törölni az 52 százalékos többségi jogot, továbbá ragaszkodunk ahhoz, hogy a pótföldek jelenlegi használati státusza maradjon meg a földrendezésig, azt pedig minél hamarabb el kell végezni“ – mondta Both Árpád és Nagy László a Hírek.sk-nak.

Követeléseiknek a tiltakozó akción látható transzparensekkel, plakátokkal és zászlókkal is nyomatékot kívánnak adni. Azok elsősorban az ominózus 504/2003. és 504/2003 számú törvény módosításával függnek össze, ami véleményük szerint közvetlenül veszélyezteti sok pótföldön gazdálkodó ember tevékenységét és megélhetését.

„A medvei Slovnaft töltőállomástól hozzávetőleg 50 traktorral indulunk, majd Nagymegyeren és Dunaszerdahelyen további gazdák csatlakoznak hozzánk. Somorjáig halad majd a traktoros menet. A somorjai körforgalomban pedig visszafordulunk, és ismét Nagymegyer felé vesszük az irányt. Közben 11,30 órától a bezárt somorjai Vegas Shopping Center mellett (Krajinská 679/21) sajtótájékoztatót tartunk a helyi és az országos, sőt, érdeklődés esetén a magyarországi média képviselőinek is, akiknek majd részletezzük a felvonulás okait és további követeléseinket“ – ismertették a pontos útvonalat.

A szervezők azt is elmondták, hogy ők az első traktorok egyikén foglalnak helyet, diktálva a haladás 20 km/ó-s sebességét a többieknek. Már a hazai áruházláncokat is mozgósították, hiszen úgy vélik, hogy azokat is érinti a tény: veszélybe került a hazai termés. Követeléseiket a személyes találkozó hiányában kénytelenek írásos formában eljuttatni Mateèná miniszterasszonynak.

A felvonulás szervezői a résztvevőket portálunkon keresztül is arra kérik, hogy ne kövessenek el szabálysértéseket! Továbbá a menethez csatlakozó valamennyi jármű rendelkezzen rendszámmal, illetve tulajdonosaik érvényes okmányokkal! Megfelelő műszaki állapotban levő járműveikkel – a megszabott normához igazodva - legfeljebb 3 méteres szélességet foglaljanak el! Minden harmadik - negyedik traktor után pedig a mentő-, tűzoltó- és rendőrségi kocsik biztonságos előzése miatt hagyjanak ki legalább 30 méter távolságot!

„Örvendetes lenne, ha a más régiókban élő gazdák kezdeményezésünk nyomán másutt is szerveznének hasonló figyelemfelkeltő akciókat, esetleg holnap hozzánk csatlakoznának! Azért is, mert egyazon cél vezérel minket: a saját földünkön nyugodtan akarunk gazdálkodni!“ - mondták portálunknak a szervezők.

A gazdák Mateèná mezőgazdasági miniszterhez intézett levele itt olvasható.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS