2018. augusztus 19., 10:27

Több spicces fiatalt kezelnek nyáron

A nyári hónapok során gyakoribb az alkoholos befolyásoltság alatt kezelt gyerek és fiatal - tájékoztatott az Országos Gyermekbetegségek Intézetének szóvivője, Dana Kamenická.

alkohol
Fotó: Pixabay

„Az ittas fiatalok száma már az iskolaév vége felé növekszik, amikor a gyerekek kevesebbet tanulnak, több időt töltenek távol az iskolától és az otthonuktól. Bizonyítványosztás, hosszú hétvégék, fesztiválok alkalmával naponta 2-3 ittas fiatalt kell kezelnünk” - mondta el a szóvivő.

Az intézet adatai szerint havonta körülbelül 10 gyerek és fiatal kerül orvoshoz italfogyasztás miatt, fiúk és lányok egyaránt. Rizikós időszaknak számítanak szeptember első hetei, a nyári szünet utáni nagy találkozások végződnék gyakran mértéktelen italozással.

„A kapatos fiatalok többségét kezelés után hazaengedjük, de akiknél feltételezhető egyéb bódító szer használata is, vagy komolyabb sérülést szenvedtek állapotuk miatt, azokat kórházban kezeljük tovább” - egészítette ki Kamenická.

Komolyabb mennyiségű alkoholt legtöbbször a szülő tudta nélkül fogyasztanak a fiatalkorúak.

Ezért nyomatékosan felhívják a szülők figyelmét, hogy amennyiben látszik a fiatalon az alkoholos befolyásoltság, a legszerencsésebb, ha orvoshoz viszik. Egyrészt, mert nem tudják, hogy reagál a fiatal szervezete az alkoholra, másrészt azért, mert némelyik betegségnek is hasonlóak a tünetei, úgy tűnik, mintha részeg lenne az illető.

„Alapvető fontosságú, hogy folyamatosan ügyeljenek a furán viselkedő gyerekre. Ha elveszítené az eszméletét, mindenképpen kérjenek orvosi segítséget, de addig is stabil helyzetbe kell helyezni, meleg takaróval betakarni, és lehetőleg nem adni neki sem enni-, sem innivalót” - figyelmeztetett Kamenická.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.