Több mint nyolcezer diák kezdte meg az érettségit

ma7 | TASR 2019. június 18., 16:20

Hétfőn több mint 8000 szakközépiskolás és szaktanintézebe járó tanuló kezdte meg az érettségit. A vizsgákon a szakképzésük során szerzett ismereteikről adnak számot a diákok. A vizsgák egészen a tanév végéig tartanak – tájékoztatta a TASR-t az oktatásügyi minisztérium.

Illusztrációs felvétel Fotó: TASR

A két-, három- és négyéves képzésen résztvevő diákok az érettségi vizsgák után fejezik be tanulmányaikat. A szakközépiskolákban a vizsga három részből áll, írásbeli, gyakorlati és szóbeli vizsgát kell tenni. A szaktanintézetekben szóbeli és gyakorlati vizsgát kell tenni, ez utóbbinak írásbeli része is van. Az érettségizők és a szakmunkástanulók is szabadnapokat kaptak a felkészülésre az érettségik előtt, a szakmunkástanulóknak három nap jár – tájékoztatott az oktatási tárca.

Az írásbeli érettségin maximum tíz tétel van,

a diákoknak 45-120 percük van a kidolgozásra. A szakmai gyakorlati vizsgán a szak nehézségétől és jellegétől függően legfeljebb 15 témakört jelölnek ki – közölte az oktatásügyi minisztérium.

A szóbeli vizsgán legalább 25 tétel van,

a felkészülési idő, szaktól vagy szaktantárgytól függően 15-30 perc, majd 15 perce van a diáknak a feleletre. A záróvizsga az írásbeli kivételével nyilvános, a diákok érettségi bizonyítványt, egy részük szaktól függően inaslevelet is kap.

Akik komoly ok miatt nem tudnak részt venni a vizsgán, három napon belül, a megfelelő igazolás bemutatásával pótérettségire jelentkezhetnek, ennek időpontja 2019 szeptembere vagy 2020 februárja.

Tavaly 6492-en érettségiztek szaktanintézetben nappali tagozaton, 915-en pedig távúton.

0 HOZZÁSZÓLÁS