2018. november 27., 15:24

Távozik a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója, Kažimír lehet az utóda

Jozef Makúch, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatója jövő márciusban távozik a hivatalából. Lemondási szándékát kedden jelentette be az NBS banktanácsának.

Jozef Makúch
Fotó: TASR

Makúch a következő igazgató kinevezéséig fogja ellátni a hivatali teendőit. Hivatalos megbízatási ideje 2021-ben járt volna le.

Makúch szeptemberben újságírók előtt kijelentette: gondolkodik rajta, hogy nem kellene-e még a jelenlegi parlamentnek új igazgatót választania. Hozzátette: aggódik a jövőbeni politikai stabilitás miatt. „Hogy az NBS ne váljon a politikai viták részesévé, azon tűnődöm, nem lenne-e jobb a központi bank számára, ha stabil igazgatója lenne. Ebben még tisztán kell látnom. Ez az én személyes felelősségem a nemzeti bankkal szemben” – fejtegette az NBS igazgatója. Hozzátette: 2021-ben a politikai környezet nagyon hektikus lehet majd, ezért felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e jobb, ha a nemzeti bank új igazgatója még a parlamenti választások előtt elfoglalná a helyét. Úgy véli, ezáltal megerősítenék a bank függetlenségét.

A médiában már hónapokkal ezelőtt felröppent a hír, hogy Makúch helyét Peter Kažimír vehetné át. Jozef Makúch lemondása után a pénügyi tárca meg is erősítette ezt, miszerint a jelenlegi pénzügyminisztert érdekli a Szlovák Nemzeti Bank igazgatói posztja. Kažimír hozzátette: befejezné az aktív politizálást.

Megosztás
Címkék