2022. február 8., 13:56
Frissítve: 04:47

Tárgyalnak a védelmi szerződésről – dulakodtak a képviselők

Megnyitotta Boris Kollár házelnök a parlament rendkívüli ülését, melyen a Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi szerződésről szavaznak a képviselők.

Maroš Žilinka főügyész
Fotó: TASR
Maroš Žilinka főügyész

Az egyezményt közép-európai idő szerint péntekre virradóra írta alá Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az aláírásnál jelen volt Ivan Korčok  külügyminiszter is. 

A szerződést jóvá kell hagynia a parlamentnek, majd a köztársasági elnöknek is ratifikálni kell.

A kormánykoalíció kijelentette, hogy az egyezmény nem veszélyezteti Szlovákia függetlenségét. Az ellenzék viszont ellenzi az egyezményt. 

Az ülés azzal kezdődött, hogy a képviselők megtagadták a szót Maroš Žilinka főügyésztől. A főügyészség teljes mértékben elutasítja a szerződést. A tárcaközi egyeztetés során 35 megjegyzést fűzött hozzá. A főügyész levélben kért szót, a képviselők viszont ezt nem szavazták meg. 

A szlovák-amerikai védelmi szerződéssel foglalkozó parlamenti vitába 31 szónok jelentkezett be – közülük ketten képviselői klub nevében – tájékoztatott Juraj Blanár, a parlament Smer-SD-s alelnöke. Hozzátette, hogy azokat kihúzzák a listáról, akiket kitiltottak a parlament ülésterméből.

A szónokok 20 percet beszélhetnek, illetve, amennyiben képviselői klub nevében jelentkezett be a képviselő, akkor 30 percig tarthat a beszéde. Az egyes felszólalásokhoz maximum két perces megjegyzést fűzhetnek. Bármikor kérhet szót a kormányfő, a kormány tagjai, a parlament elnöke és a parlament alelnökei. A kormányfő, illetve a parlament elnöke időkorlát nélkül szólalhat fel, a kormány tagjai, illetve a parlament alelnökei 20 perces beszédet tarthatnak a hatályos szabályok értelmében.

A parlament előtt kedden is tüntetők gyülekeztek, kifejezve nemtetszésüket a védelmi megállapodás ratifikálása ellen.

A rendőrség közleményben értesítette a Pozsonyban közlekedőket, hogy a ma, a szlovák parlament elé tervezett tüntetés miatt elzárják a forgalom elől a Šulek és a Mudroň utca közti részt.
A rendőrség közösségi oldalán arról számolt be, hogy figyelemmel kísérik a Pozsonyban zajló tüntetéseket. Rendbontásról, közrend megzavarásáról egyelőre nem érkezett jelentés. 

Dulakodás a parlamentben, vízzel locsolták egymást a képviselők

Összehívta a házbizottságot Boris Kollár, mivel a szlovák-amerikai védelmi szerződés parlamenti vitája során dulakodás bontakozott ki. Peter Krúpa és Andrej Medvecký (mindkettő ĽSNS) egy szlovák zászlóval odaálltak a szónoki emelvényhez, blokkolva azt, így tiltakoztak az ellen, hogy ki akarták utasítani őket a teremből a maszkhasználat megtagadása miatt.

A pulthoz odament Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (mindkettő SaS)  is, ők egy ukrán zászlót tartottak a kezükben. A képviselők kölcsönösen vízzel locsolták egymást. 

Az ĽSNS képviselői a felszólítás ellenére sem hagyták el az emelvényt, ezért Jaroslav Naď  védelmi miniszter a helyéről próbálta elmondani a beszédét, de az ellenzéki képviselők fütyülése ezt megzavarta. Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke egyenesen a miniszter mögé állt, és ott fütyült. Ezt követően Kollár újra összehívta a házbizottságot. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.