2018. augusztus 1., 15:07

Szoptatási tanácsadó napot tartottak Dunaszerdahelyen

Érdekes és hasznos ingyenes előadáson vehettek részt szerdán azok a kismamák, akik ellátogattak a dunaszerdahelyi kórház újszülött osztályának részlegére.

szoptatas.jpg
Fotó: pixabay.com

Az Anyatejes Táplálás Világhete alkalmából Morvay Iveta szoptatási tanácsadó, diplomás nővér segítségével a jelenlévők megismerkedtek a szoptatással kapcsolatos problémák megoldásának lehetőségeivel. A kismamáknak játékbabával demonstrálta a megfelelő szoptatási testhelyzeteket. Megtudhattuk, milyen módszerekkel lehet beindítani és fokozni a tejtermelést. A szoptatási tanácsadó hangsúlyozta, hogy a szülést követő pár nap folyamán a kismamák ne hordjanak melltartót, mivel az gátolhatja a tejmirigyek laktációját. A meleg textilpelenka is segítséget jelenthet, mert hő hatására könnyebben beindul a tejtermelés.

A patikák polcain manapság már megtalálhatók recept nélkül kapható gyógynövénykészítmények, amelyek serkentőleg hatnak a tejtermelésre. Gyakorta előforduló jelenség az édesanyák körében, hogy a szoptatás következtében kisebesedik az emlő, ami zömmel a kismamák helytelen szoptatási technikájára és nem megfelelő testtartására vezethető vissza. Ezzel kapcsolatban is tanácsot kaptak a témában érintettek, konkrétan az anyatejjel és speciális mellápoló krémekkel, törlőkendővel való kenegetést hozta fel példaként a tanácsadó.

A kismamák azt is megtudták, hogy mikor ajánlott a tejleszívó pumpa használata, például laktózérzékeny babák szoptatásánál az előtej leszívása, amely a legtöbb allergént tartalmazza. Szintén szóba került, hogy milyen bevált praktikákat vethetnek be az anyukák a hasfájós babák fájdalmainak csillapítására. Speciális babamasszázsolajjal, körkörös mozdulatokkal masszírozhatjuk a babák hasát, lábukat megemelve, finom mozdulatokkal „bicikliztethetjük” őket, vagy az anya karjára ráhelyezve a csecsemőt, annak hátát masszírozhatjuk enyhülést biztosítva számára. Szintén jó szolgálatot tehet a hordozókendő.

Az előadás alatt folyamatosan érkeztek az újdonsült anyukák pár hetes babáikkal tanácsot kérve egyéni szoptatási problémáikra. Morvay Iveta egy külön helyiségbe elvonulva gyakorlati útmutatást adott, és a szoptató édesanya beleegyezésével a többi érdeklődő kismama is figyelemmel követhette ezt a folyamatot. Láthattuk a megfelelő tempójú szoptatást, és a tanácsadó azt is megemlítette, hogy milyen esetekben lehet gond vagy nehézség a szoptatás közben, például ha a kicsi túl mohó, vagy kényelmes, és azt vesszük észre, hogy pár perc után abbahagyja a táplálkozást.

Többször is elhangzott a kérdés, hogyan jöhetünk rá, ha már jóllakott a kisbaba. Ennek a jele általában az, amikor a csecsemő elalszik az emlőn, és az anyuka tapintással is ellenőrizheti, hogy kiürült a melle.

Az előadás folyamán bemutatásra kerültek a szoptatást és a baba táplálását elősegítő és megkönnyítő segédeszközök, amelyek szintén beszerezhetőek a gyógyszertárakban.

Megemlítették, hogy augusztus vége, vagy szeptember eleje táján nyílt napokat tartanának a kórház szülészetén és újszülött osztályán, ahol a kismamák választ kapnának a szüléssel kapcsolatos kérdéseikre, továbbá körbevezetnék őket azokon a helyiségeken, ahol a kisbabák világra jönnek, illetve első napjaikat töltik.

Minden anyuka egy felvilágosító információs anyagokat és apró ajándékokat tartalmazó csomaggal távozhatott a kedélyes hangulatú előadásról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.