Szlovákia változik, és Kočner már sejti ezt

Dunajszky Éva 2018. június 29., 09:14

Előzetes letartóztatásba került Marian Kočner vállalkozó, döntött a Legfelső Bíróság csütörtöki nyilvános ülésen, részben eleget téve ezzel a Speciális Ügyészség panaszának a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság előkészítő eljárására vonatkozó határozatával szemben. A Markíza Televízió volt igazgatója, Pavol Rusko azonban szabadlábon védekezhet.

A Denník N napilap szerint ez is azt jelzi, hogy a Kuciak-gyilkosság utáni Szlovákia megváltozott. Pontosan nem tudni, hogy Kočner akkor is börtönbe került volna-e, ha nincs a kettős gyilkosság és nincsenek a tömegtüntetések, fennáll azonban az alapos gyanú, hogy ez esetben Kočner továbbra is kitartóan kavart volna a háttérben.

Az állandó szövegelés arról, hogy Fico Pellegrinit csak bábnak választotta, részben jogos, mert biztosan így tervezte. Csakhogy az ország jelentős része már alapvető változásokat vár, és eszerint is kezd viselkedni. És az igazságszolgáltató intézmények sem képeznek kivételt ez alól, vélekedik a napilap, amely szerint Kočner ebben a forgatókönyvben az első „áldozata” a hangulatváltozásnak, amely ma már megengedhetetlennek tart olyan dolgokat, amelyek felett nemrégiben még szemet hunyt volna. A soha nem látott pofátlanság és az amatőr módszerek kombinációja, amellyel Ruskóval együtt meglopták volna a Markíza Televíziót, azt mutatja, hogy Fico politikai bukása nem biztos, hogy olyan kikozmetikázottra sikeredik, és lehet, hogy Kočner csak a kezdet, véli a Denník N.

Kutyára dér?

Az Aktuality.sk portál szerint, ha el is ítélnék a vállalkozót, a kočneri gondolkodás elszigetelése hosszú távú feladat lesz. S ha a bíróságok kiválóan végzik is a munkájukat, és valamennyi bíró ésszel mérlegeli majd a több millió összefüggést, mégiscsak ott marad a keserű szájíz a társadalomban ezek után a csalások után.

Kočner és Rusko ugyanis egészen perverz tökélyre fejlesztette annak a művészetét, hogyan lehet mérgezni a nemzet maradék részét. Botrányos, hogy az ilyen típusú emberek miniszterek lehettek, s hogy a választópolgárok támogatásáért folyamodhattak, véli a portál.

Kočner az alternatív állam terméke

A Sme napilap szerint Kočner börtönbe zárása szimbolikus jelentőségű. Ő ugyanis nemcsak egy a Mečiar-korszak melegágyának ellentmondásos vállalkozói közül. Nem is csak valamiféle tucatgyanúsított váltóhamisító. Kočner annak az alternatív államnak a terméke, amelyet Szlovákiában az olyan politikusok építettek ki, mint Vladimír Mečiar vagy Robert Fico, és annak a rendszernek a gyengeségei éltetik, amelynek a törvények betartását kellene érvényesítenie az országban. Mégpedig mindenki számára.

Annak a vállalkozói generációnak a szimbóluma, amely arra büszke, hogy a törvény élén egyensúlyozott, kihasználva a joghézagokat, a törvényalkotási hibákat és kétértelműségeket arra, hogy meggazdagodjon. És mindeddig senki sem kapta őket rajta ezen, senki sem bizonyította rájuk mindezt.

A Kočner-félék nem is értik, mi a rossz az életvitelükön, és gyengeségnek tartják, hogy mások nem így vállalkoztak. Azoknak a kicsiségére vagy erkölcsi sebezhetőségükre építenek, akiknek vaj van a fülük mögött. Megkeresik, és a szövetségeseiké teszik őket.

Most még nem tudni, hogy Kočnert elítélik-e, a fogva tartása azonban szimbolikus jelentőségű: azt jelenti, hogy néha még az olyan emberek sérthetetlensége is véget ér (legalábbis egy időre), mint Kočner, írja a Sme napilap.

0 HOZZÁSZÓLÁS