2018. szeptember 29., 15:28

Szír árvákat fogadna be Szlovákia

Jelenleg Görögországban elhelyezett szír árvákat fogadhatna be Szlovákia - mondta el Peter Pellegrini kormányfő az állami televízió Szombati beszélgetések című műsorában. Kiemelte, hogy erről még nem született döntés, a lehetőségekről pedig Miroslav Lajčák külügyminiszterrel is egyeztetni fog.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

„Még nyitott kérdés, hogy Szlovákia valóban befogad-e szír árvákat” - mondta Pellegrini. Szükség esetén azonban lát erre lehetőséget. Szerinte az ország nagylelkű lesz a kérdésben. „Mivel árva gyerekekről van szó, nem lenne szerencsés őket menekülttáborokban elhelyezni, sokkal inkább gyermekotthonokban. Nem engedhetjük meg, hogy kisgyerekek rossz körülmények közt éljenek” - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, idő kell annak felbecslésére, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

A menekültkérdéssel kapcsolatban Pellegrini újra hangsúlyozta, hogy ellenzi a kötelező betelepítési kvótákat. „Szlovákia továbbra is kész részt venni a segélynyújtásban, szolidáris aktivitásokban, de elutasítja a kötelező betelepítést” - jelentette ki. Arról, hogy kit enged be az országba, azt Szlovákia maga dönti el. Hozzátette, az olaszoknak segíthetnénk azáltal, hogy Bősön ideiglenesen menekülteket helyeznénk el.

A kormányfő érintette a Szkripal-ügyet is. Szerinte az ország megfelelően reagált, amikor visszahívta Szlovákia oroszországi nagykövetét. „Ez egy nagyon komoly diplomáciai lépésnek számít” - tette hozzá. A további lépésekről annyit mondott el, ki kell várni, hogy alakul a helyzet, és annak fényében egyeztet majd a külügyminiszterrel.

Kiemelte, Szlovákiának saját külpolitikája van, amelynek az élén tapasztalt vezető áll, aki el tudja dönteni, mi helyes az ország számára, milyen lépéseket kell tennie az adott helyzetben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.