Színes előadássorozat – keresztény nézőpont, keresztény válaszok

hirek.sk 2018. március 28., 09:53
A Regnum Marianum Akadémia egész évben aktuális témákkal várja hallgatóságát, szakemberek, segítők, tanúságtévők által segít keresztény válaszokat adni korunk kihívásaira.

A Pázmaneum Polgári Társulás által életre hívott Regnum Marianum Akadémia célkitűzései közt szerepel konferenciák, zarándoklatok és találkozók szervezése a vallás, a kultúra és a művelődés területén. 2005-ös megalakulása óta az akadémia bejárta a Felvidék nagyobb városait, de néhány kisebb településre is eljutott. Tavaly szeptemberben a Missziós Napok keretében érkezett Szőgyénbe, és júniusig itt lehetnek részesei az érdeklődők az akadémia rendkívül színes előadássorozatának.

Karaffa János atya előadása

Az akadémia szervezője Dr. Farkas Zsolt szőgyéni plébános, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke, a Pázmaneum Társulás elnökségi tagja. A szeptemberi nyitórendezvényen Karaffa János atya „Erőszak az Ószövetségben” és Mészáros Dávid teológus az angyalokról és démonokról való értekezését hallhattuk. Októberben Marian Križan atya „Okkultista elemek a mai modern zenében, avagy a szimbólumok ereje” címen tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást. Novemberben már békésebb vizekre eveztünk, a „Magyar szentek és boldogok” volt a téma, decemberben pedig „A reformáció 500 éve”, mindkettő Farkas Zsolt atya előadásában.

Veszélyben a kereszténység a Közel-Keleten

Az akadémia idei első előadásán az anonim alkoholisták saját élettörténetükön keresztül tettek tanúságot arról, hogy ki lehet törni az alkohol rabságából, és ez sokkal könnyebb egy csoport támogatásával és Istenre hagyatkozó hittel.

Anonim alkoholisták tanúságtétele

A februári alkalom aktuális témát tárgyalt „Üldözött keresztények a 21. században – fókuszban Szudán és a Közel-Kelet”. Az előadók Víz Péter és felesége, Víz Poór Tünde Budapestről érkeztek a CSI, azaz a Krisztusi Szolidaritás Nemzetközi Szervezet magyarországi képviseletében. Képekkel, videókkal illusztrált előadásuk sokakat megdöbbentett. Elmondták, hogy a keresztényüldözésben leginkább a hatvannégy muzulmán ország érintett. A legrosszabb a helyzet Szudánban, melynek kettészakadása után az iszlamisták a dél-szudániakat rabszolgának hurcolták el Észak-Szudánba. A CSI helyi közreműködők segítségével szabadítja ki az elhurcoltakat, akiknek az újrakezdéshez egységcsomagot biztosítanak, valamint életre hívta az „Ajándékozz egy kecskét minden volt rabszolgának!” mozgalmat.

Farkas Zsolt atya megköszöni Víz Péter és Víz Poór Tünde előadását

Az előadók foglalkoztak még a szíriai és iraki keresztények helyzetével, aki nagyobbrészt elmenekültek a térségből, így lassan arról a területről tűnik el a kereszténység az épített emlékekkel együtt, ahol kialakult. „A 2,2 milliárd keresztény 10%-át, 230 millió hívőt üldöznek világszerte” – ezért érdekükben az európai szintű összefogás elengedhetetlen, sőt evangéliumi parancs – fejezte be előadását Víz Péter.

Esterházy a magyarok szenvedő Krisztusa

A Nagyhét közeledtével Molnár Imre – Esterházy János életének ismerője, kutatója – történész, diplomata „A mi jelünk a kereszt – Esterházy János keresztútja” előadására gyűltünk össze, de ennél sokkal többet kaptunk. Szinte nagyböjti lelkigyakorlatot, melynek során példát kaptunk becsületből, helytállásból, önzetlen áldozatvállalásból és a kegyelemmel átitatott lélek óriási teremtő erejéről.

Farkas Zsolt atya Molnár Imre történésszel

„A magyarok szenvedő Krisztusaként tekinthetünk Esterházyra, kit Isten jelként küldött nekünk, magyaroknak. Õ először is Istenre tekintett, majd nemzetére, családjára és csak azután önmagára” – hangsúlyozta a történész. „Nemzetéért élt, emellett más nemzetek számára ugyanolyan jogokat követelt, mint nemzettársainak. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy Alsóbodokra – ahol a mártír hamvai végső nyughelyre leltek – megérkezett az első szlovák zarándokokkal teli autóbusz is.”

Vígh Gábor, Szőgyén polgármestere, Molnár Imre történész és Farkas Zsolt szőgyéni plébános a tavaly szeptemberben felavatott Esterházy János emléktábla előtt
0 HOZZÁSZÓLÁS