HIRDETÉS

Szili: Nemzetpolitikai kérdésekben egyetértés van

hirek.sk 2018. március 01., 13:55
BUDAPEST. Az elmúlt időszakban sikerült elérni, hogy nemzetpolitikai kérdésekben ne legyenek pártpolitikai viták, ezért sajnálatos, ha egy párt szavazatszerzési céllal emeli be a kampány kérdései közé a határon túli magyarok szavazati jogának elvételét – jelentette ki Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

A Demokratikus Koalíció még tavaly kezdett aláírásgyűjtésbe a határon túliak szavazójogának visszavonásáért. Gyurcsány Ferenc pártján kívül a meghatározó politikai erők között konszenzus alakult ki a választójog, az állampolgárság, és autonómia kérdésében, amely a határon túli magyar közösségek szülőföldön maradását szolgálja – mondta Szili Katalin.

Sérelmezte, hogy a kárpátaljai magyarokat ért atrocitások ügyében az Európai Unió nem szólalt meg.

Az európai uniós társulási szerződés életbelépése után pár nappal később aláírták az oktatási törvény módosítását, amely nem jogszűkítést, hanem jogfosztást jelent – mondta, hozzátéve, hogy vannak értékek, amelyeket be kell tartani, amelyeknek érvényesülni kell és ez az ukrán állam felelőssége.

Az őshonos kisebbségek ügyét pedig azzal az ürüggyel hárítja el magától Brüsszel, hogy azok nemzeti hatáskörbe tartoznak. Kiemelte, hogy még több mint egy hónap van a Minority SafePack, kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírására.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS